{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo dobilo regionalni urbani centar: Mikser House povezuje ljude

8.9.2017. u 19:31
482
126
Sarajevo dobilo regionalni urbani centar: Mikser House povezuje ljude
482
Mikser House, regionalni centar urbane kulture, svečano je otvorio svoja vrata "svim našim ljudima" u sarajevskom naselju Pofalići. U preuređenom prostoru nekadašnje fabrike Vaso Miskin Crni okupili su se brojni umjetnici, kulturni radnici i politički zvaničnici.
Otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ministar kulture KS Mirvad Kurić, glumci Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Ermin Sijamija, Vedrana Seksan, reditelj Ademir Kenović i drugi.

Sarajevski Mikser otvoren je predstavljanjem Balkan Design Shopa, mjesta na kojem će posjetioci imati priliku pogledati i kupiti radove najboljih balkanskih dizajnera. Osnova Balkan Design Shopa su komadi namještaja čuvenih dizajnerskih kolektiva kao što su Zanat i Gazzda, a oko njih je probrana selekcija sjajnih individualnih dizajnera-proizvođača.

"Hvala na podršci koju dobijamo svih ovih dana dok smo vrijedno radili. Mikser je počeo kao platforma koja okuplja, otkriva i njeguje dizajnere s Balkana. Mikser House služi tome da budemo vidljivi, da se povezujemo i budemo jači jer kad se male ruke slože sve se može", rekla je kreativna direktorica Maja Lalić.

U sklopu Mikser Housea otvorena je galerija "Frederic Maurice", nazvana po delegatu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) koji je poginuo u napadu na humanitarni konvoj u Sarajevu 1992. godine. Tom prilikom je teško ranjen i Ivan Lalić, tadašnji zaposlenik MKCK-a, a danas direktor Miksera. U galeriji je predstavljena izložba "25 godina posvećenih humanosti" kojom MKCK obilježava 25 godina neprekidnog prisustva i rada u Bosni i Hercegovini.

Galeriju i izložbu otvorio je Cornelio Sommaruga, bivši predsjednik MKCK-a. Otvorenju su, između ostalih prisustovali Abdulah Skaka, Mirvad Kuić, Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Zuka, te Vedrana Seksan.

Nakon toga je Regionalna dječija filharmonija koja okuplja najtalentovaniju djecu iz svih dijelova bivše Jugoslavije muzicirala najveća imena u historiji muzike i priredila pravu muzičku poslasticu.

U 22 sata je otvoren Event space Mikser Housea, koncertni prostor za 1.200 osoba, u kojem će posjetioce zabavljati crnogorski rock pjevač, multimedijalni umjetnik i tekstopisac Rambo Amadeus. Oko ponoći će posjetioci sarajevskog Miksera imati priliku vidjeti i osjetiti atmosferu koju stvara urnebesni umjetnički DJ dvojac, Uroš Đurić i Žika Todorović.

Ovo središte buduće kreativne industrije u Sarajevu rezultat je dugogodišnje saradnje beogradskog miksera i velikog broja kreativaca iz BiH koji se zajedno i zdušno bore za redizajniranje Balkana kao dijela Evrope odakle su, kroz historiju, u svijet odlazile uglavnom loše vijesti.

Beogradski Mikser House je za pet godina rada postao kulturni katalizator koji se bez ikakvog kompromisa bori za drugačiji kulturni obrazac na Balkanu od onog koji je naslijeđen devedesetih godina prošlog stoljeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li ste zadovoljni kvalitetom kulturnih manifestacija u BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: