Uz majstore vatre i 30 konja
0

FOTO+VIDEO / Saraj-karneval za početak "Sarajevske zime"

FENA
Saraj-karnevalom i karavanom 7. februara počet će Međunarodni festival Sarajevo "Sarajevska zima" 2011, 27. po redu, ove godine pod sloganom "Art od Love" ili "Umjetnost ljubavi".

U karnevalu će učestvovati umjetnički stvaraoci, umjetnička društva, ulični plesači, majstori vatre, svjetla i pokreta; ali i 30 konja koji će proći najužim centrom Sarajeva.

Direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić kazao je danas na pres-konferenciji da se na otvorenju festivala očekuje oko hiljadu ljudi, a u samoj ceremoniji otvaranja učestvovat će stotinu ljudi iz 15 zemlja, dok će počasni gost "Sarajevske zime" biti Mađarska kao zemlja koja predsjedava Evropskom unijom.

Spahić je naglasio da će zvanično festival početi 8. februara brojnim umjetničkim dešavanjima, a da će u dva dana festivala u Sarajevu biti "više umjetnosti nego što jedan grad ima za cijelu godinu".

Još jedna simbolika festivala bit će stogodišnje bure koje će biti svojevrsna centralna skulptura. Sarajevom će prolaziti 27 Diogena koji će tragati za čovjekom sa svojom lampom po Sarajevu, a svi ovi elementi su osnova za samu ceremoniju otvaranja.

Reditelj cijelog projekta ceremonije otvaranja "Sarajevske zime" i ove godine je Nedžad Begović, koji je danas novinarima kazao da se radi o izuzetno zahtjevnoj ceremoniji, s velikim brojem učenika na mnogo lokacija.

"Naš osnovni cilj je da budemo drugačiji, svježiji, da prenosimo pozitivnu energiju i animiramo cijeli grad", dodao je Begović.

Festival će biti zatvoren 28. februara, a Spahić je kazao da će to biti 20 dana u znaku velikih svjetskih jubileja kompozitora Franza Liszta, Gustava Mahlera i pisaca Ive Andrića, Czesława Miłosza, Omera Hajama i Tina Ujevića.

Karte za sve događaje na festivalu moći će se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta od danas od 10 do 12 i od 16 do 20 sati. Cijene karata za koncerte bit će od 10 do 30 KM.