Kultura
75

Saradnja kustosica i umjetnika: Izložba "Prva samostalna" u Collegium artisticumu

Piše: M. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U gradskoj galeriji Collegium artisticum večeras će u 20:00 sati biti otvorena izložba finalista konkursa "Prva samostalna". Riječ je o rezultatu projekta koji je pokrenulo Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti "Zvono'".

Kako je rekla moderatorica Kristina Ljevak, njegujući tradiciju započetu 1979. godine u kafe-galeriji "Zvono" koja je, između ostalog, bila i mjesto promocije mladih umjetnika i umjetnica, Udruženje "Zvono" odlučilo je pokrenuti konkurs tokom kog su se u 2012/2013. godini u kafe-galeriji "Zvono" održale četiri samostalne izložbe mladih umjetnika i umjetnica u saradnji sa kustosicama također izabranim na konkursu.

"Cilj konkursa je promocija talentovanih umjetnika i umjetnica i historičarki umjetnosti, njihovo povezivanje i stvaranje temelja za buduću saradnju. Cilj nam je bio i da nekako u ovim surovim vremenima kada se galerije i muzeji zatvaraju i kada se izdvaja malo sredstava za kulturu, pružimo priliku mladim ljudima za njihovo prvo predstavljanje", rekla je Ljevak.

Izložbena postavka u galeriji 'Collegium Artisticum' rezultat je saradnje kustosica i umjetnika i umjetnica kao i u slučaju prethodne četiri izložbe. Na izložbi će biti predstavljena djela umjetnika Snježane Idrizović, Lamije Radončić, Jasenke Džanković, Saše Džine i Jesenka Gavrića, te kustosica Elme Hodžić, Amine Hamzić, Alme Mesić i Aide Hadžimusić. Bitno je istaći da su kustosi i umjetnici odvojeno aplicirali i tek kada su izabrani upoznali su svoje partnere, te su radili zajedno.

Historičarka umjetnosti Aida Hadžimusić sarađivala je s produkt dizajnericama Radončić i Džanković.

"Ne samo da sam se iznenadila što nisam dobila klasične umjetnike, već sam dobila produkt dizajnerice. To je bio izazov jer nisam navikla pisati o tome. To je bilo potpuno novo i drugačije iskustvo. Lamija i Jasenka su bile otvorene i objasnile su mi sve o produkt dizajnu o čemu ja ka kustosica nisam razmišljala. Ono što mi je najznačajnije u njihovim radovima je pozivanje na stare tradicionalne zanate koji su zaboravljeni. One su to uspješno uradile i oživjele te zanate u kontekstu svakodnevnice", rekla je Hadžimusić.

Lamija Radončić istakla je kako je imala odličnu saradnju s Hadžimusić koja je otkrila o njihovim radovima ono što ni one u prvi mah nisu primjećivale. Zajedno sa Jasenkom dizajnirala je katalog u kojem su predstavljeni radovi finalista konkursa "Prva samostalna".

"Spoj umjetnosti i dizajna u jednom prostoru je poprilično nezahvalan. Trudile smo se da analiziramo šta je to umjetničko u našim djelima i prikažemo da je dizajn, iako na prvom mjestu postavlja funkcionalnost, ujedno i umjetnost. Dizajn je umjetnost života jer sve što na okružuje jeste dizajn", istakla je Radončić.

Jesenko Gavrić je akademski slikar koji u nastanku svojih djela koristi tradicionalne tehnike. Večeras će se predstaviti s grupom slika koje su iz tri zasebna ciklusa.

"Zajedničko su im osnovni elementi koji se baziraju na analizi i opisu emocija, kako je vremenom došlo do pojednostavljenja sadržaja informacija možete vidjeti na posljednjoj slici koja ima ekspresivniji i dinamičniji sadržaj", rekao je Gavrić.

Na izložbi ćete imati priliku vidjeti i skulpture od ogledala i prirodnog materijala Snježane Idrizović.

"Drago mi je što sam prvi put imala grupno izlaganje i dobila sam dobru kustosicu koja je kvalitetno napisala tekst o mojim radovima. Također, ne znam kada ću ponovo imati priliku da izložim ovako veliki broj radova zbog cijele situacije u našoj zemlji, pa sam sretna što sam imala priliku", rekla je Idrizović.

Prva finalistica konkursa Elma Hodžić koja je historičarka umjetnosti, radila je sa umjetnikom Sašom Džinom za kojeg je istakla da je tradicionalista po djelima, ali po izboru tematike moderan. Kazala je kako je izuzetno važno da svaki mladi čovjek ima svoju "sobu" u kojoj će se predstaviti, a da je njena prva soba bila "Zvono".

"Nakon toga moja soba se širila, upoznala sam mnogo ljudi koji su mi pomogli. Svaka interakcija je vrlo bitna i treba znati primiti i pozitivnu i negativnu kritiku", kazala je Hodžić.

Kustosica galerije Collegium artisticum Branka Vujanović kazala je kako sa "Zvonom" imaju uspješnu saradnju godinama te da rade na povezivanju mladih i starih umjetnika. Istakla je zadovoljstvo povodom toga što se rezultati konkursa "Zvona" predstavljaju na profesionalni način u Collegium artisticumu.

Izložba će biti otvorena do 24. januara.