Indija
0

Sanel Redžić treći na svjetskom takmičenju u Indiji

Sarajevo-x.com
Sanel Redžić
Sanel Redžić
Tuzlanski gitarista Sanel Redžić osvojio je treće mjesto na svjetskom takmičenju koje je proteklog vikenda održano u Kalkuti u Indiji.

Redžić je treću nagradu osvojio na otvorenom međunarodnom takmičenju u kojem je sudjelovalo 78 klasičnih gitarista iz cijelog svijeta. Prvo mjesto osvojio je Andras Csaki iz Mađarske, dok je Ukrajinac Marko Topci bio drugi. Pored takmičenja, u Kalkuti je održan i festival na kojem je nastupio još jedan bh. gitarista – Denis Azabagić koji je održao dva koncerta. Abazagić i Redžić samo su neki od brojnih uspješnih muzičara koji su školovanje započeli u Tuzli, u klasi cijenjenog pedagoga profesora Predraga Stankovića.

Zahvaljujući brojnim osvojenim priznanjima, a ovo posljednje je 15. međunarodno priznanje koje je osvojio do sada, Redžića sljedeće godine očekuje veliki broj koncerata u Evropi, a treće mjesto na takmičenju u Indiji donijet će mu u 2011. godini koncerte u Nju Delhiju, Kalkuti, Mumbaiju i drugim indijskim gradovima.

“Vrlo sam sretan. Biti treći od 78 gitarista za mene je veliki uspjeh. Ovo mi je za sada najdraža nagrada jer je konkurencija bila najteža od svih dosadašnjih takmičenja”, kaže Redžić.

Spomenimo još da je Redžić prošlog mjeseca osvojio prvo mjesto na takmičenju Scharpach, održanom u njemačkom gradu Oberhausenu. Inače, u ovoj godini tuzlanski je gitarista održao više od 20 koncerata u Španiji, Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Holandiji i Srbiji.

Redžić je trenutno na završnoj godini studija u Weimaru, u Njemačkoj. Svoj prvi CD objavio je u svojoj sedamnaestoj godini u produkciji izdavačke kuće Gramofon. Na albumu iz 2007. godine objavljene su kompozicije Scarlattija, Mertza, Domeniconija i Dyensa. Novi Redžićev album bit će objavljen naredne godine, također za Gramofon.