Kultura
16

Salzburg Ballet otvara Balet fest 2014.

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Peti Balet fest, koji počinje večeras, bit će otvoren baletnom večeri Salzburg Balleta iz Austrije u koreografiji Petera Breuera.

"Za četiri godine scenom Narodnog pozorišta prodefilovali su veliki umjetnici, teatri i velike kompanije, što se tiče klasičnog, ali i savremenog baletnog izraza - ruski teatri (Boljšoj i Marijanski), njemački državni teatri iz Minhena i Berlina, Hrvatske, Srbije, Turske, Makedonije. Na svoj način želimo pokazati ustrajnost struke i svega onoga što govori o pola vijeka postojanja baleta u BiH", rekla je umjetnička direktorica ovog festivala Edina Papo.

Kako je naglasila, ne bi bilo festa u Sarajevu da nije te tradicije u našoj zemlji. Ovom scenom je kroz dugi period prodefilovalo više od 300 članova baleta, prvaka, koreografa.

Baletna večer u izvedbi Salzburg Balleta predstavlja odraz austrijske kulture i tradicije prikazane kroz koreografski izričaj dugogodišnjeg direktora i koreografa Salzburg Balleta Petera Breuera.

U prvom dijelu večeri publika će imati priliku vidjeti pažljivo odabrane dijelove iz Breuerovih baleta, uz podlogu izvorne austrijske muzike obrađene na savremeni način.

"Večerašnja izvedba je jedan prikaz različitih plesnih stilova. Preko Mozarta pa sve do poznatog valcera koji potječe upravo iz Austrije, prikazujući spektar raznovrsnih plesnih stilova", izjavio je Breuer.

U drugom dijelu programa, Balet iz Salzburga će izvesti slavni Ravelov Bolero, koji za Breuera predstavlja snažan odraz ženske strasti i njenih različitih karaktera.

Kreacije Petera Breuera bile su prepoznate i priznate od internacionalne kritike i publike i on postaje jedan od najtraženijih baletnih igrača na svijetu.

Za vrijeme trajanja Balet festa Sarajevo mladi će imati priliku kontaktirati u baletnim salama, razgovarati i razmjenjivati iskustva o baletu i njegovom značenju.

Edukativni karakter potvrdit će se kroz radionicu koja širi i obogaćuje znanje. Ovogodišnji workshop bit će o flamencu, koji će voditi plesač, koreograf i pedagog David Coria iz Španije.

U foajeu Pozorišta bit će postavljena i izložba baletnih kostima, skice i kostimi Amne Kunovac-Zekić, kao trajni pečat umjetnosti baleta.

"U izložbi kostima, posjetitelji će moći vidjeti i skice, znači kostime u nastajanju, gotove kostime, i kostime nakon izlaganja jakim svjetlima na pozornici", kazala je Kunovac-Zekić.