Kultura
16

Sa zvanicama na crvenom tepihu SFF-a: Uzbuđenje i velika očekivanja

Piše: L. Čolak
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Crvenim tepihom 20. Sarajevo Film Festivala prošetale su večeras brojne javne ličnosti iz kulturnog, političkog i društvenog života naše zemlje, regije, ali i svijeta.

Naša reporterka razgovarala je s nekima od njih, evo šta su izjavili za Klix.ba:

"Bit ću na SFF-u samo večeras, jer sutra moram nastaviti turneju. Promovišem novi album, idem u Primošten, Budvu, Pulu... Pogledat ću šta stignem na SFF-u, ali i nakon njega ću pogledati neke filmove", kazao je popularni bh. pjevač Dino Merlin.

Glumica Jasna Ornela Bery kazala nam je da je uvijek uzbuđena u vrijeme SFF-a zato što cijeli grad živi punim plućima.

"U vrijeme SFF-a vlada neka posebna energija. Gledat ću jedan dio Festivala, jer imam snimanje, pa nisam u prilici gledati sve. Uskoro idem u Beograd gdje snimam novi film i očekujem da me pozovu svakog momenta. U ova teška vremena jedino mi je dobro kad stalno radim", kazala je Bery.

Mirjana Karanović, glumica koja je uvijek rado viđena u Sarajevu, također nam je prenijela svoje utiske.

"Večeras nemam tremu, ali sutra je na program moj film. Sutra ću vjerovatno biti uzbuđena, jer jedva čekam da vidim reakcije publike. Mnogo radim, pa ne stignem gledati druge filmove, ali ću se potruditi da što više pogledam na SFF-u", kazala je Karanović.

Razgovarali smo i za našom slavnom glumicom Zanom Marjanović.

"Ovaj SFF mi mnogo znači budući da je 20, jubilarni. Festival je sve bolji i veći, sve smo jači i sve nas je više. Amerika i taj Hollywood su nekada bili tako daleko, ali to više nije tako, ne samo za mene već i za sve nas iz ove profesije. Planiram gledati filmove i pripremati Magacin Kabare Show i možda dobiti neku novu ulogu uskoro", kazala je ona.

Proslavljeni bh. reditelj i oskarovac Danis Tanović također je podijelio svoje utiske.

"Ono što je meni drago jeste da SFF raste iz godine u godinu, da nam se vraćaju neki dugogodišnji prijatelji koji su već ranije bili tu, kao što su Mike Leigh i Gael Garcia Bernal. To su ljudi koji su dolazili na samim počecima SFF-a. Ja SFF doživljavam kao svoj, tako da sam jako sretan i počašćen", rekao je Tanović

Na pitanje kako bi komentirao simboliku da se ove godine obilježava 100 godina od Sarajevskog atentata i da se održava 20. SFF, Tanović je kroz smijeh kazao da mu je "ljepša ova 20. godišnjica SFF-a".

SFF