Odlazi iz Boljšoj teatra
129

Ruska primabalerina nakon invazije odlučila napustiti Rusiju: Stidim se svoje zemlje

I. B.
Olga Smirnova karijeru će nastaviti u Nizozemskoj (Foto: Instagram)
Olga Smirnova karijeru će nastaviti u Nizozemskoj (Foto: Instagram)
Vodeća balerina čuvenog Boljšoj teatra osudila je rusku invaziju na Ukrajinu te je, uz komentar da se stidi svoje zemlje, odlučila napustiti Rusiju. Karijeru će nastaviti u Nizozemskoj.

Ruski umjetnici i izvođači od početka ruske invazije suočavaju se sa brojnim sabotažama i sankcijama, a osim što je za njih sve odjednom stalo, brojni se i ne slažu sa odlukom svoje zemlje. Jedna od njih je i ruska primabalerina Olga Smirnova koja je već ranije ovoga mjeseca izjavila da je svakim dijelom sebe protiv ovog rata.

Olga je sada odlučila napustiti Rusiju, a ravnatelj Nizozemskog nacionalnog baleta Ted Brandsen potvrdio je kako će balerina odsad biti dio Nizozemskog nacionalnog baleta.

Ova Ruskinja je još od samog početka imala oštar stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu, što se nije trudila sakriti ni od javnosti.

Njen djed je Ukrajinac te se i sama jednim dijelom smatra Ukrajinkom.

"U ovom modernom svijetu očekivala sam da civilizirano društvo riješava politička pitanja mirnim pregovorima. Nikada nisam mislila da ću se stidjeti Rusije. Uvijek sam bila ponosna na naše talentovane ljude, naša kulturna i sportska dostignuća. No, sada osjećam da je povučena crta", izjavila je Olga ranije ovog mjeseca.

Tvrdi da nikad nije mislila da će se stidjeti svoje zemlje (Foto: Instagram)
Tvrdi da nikad nije mislila da će se stidjeti svoje zemlje (Foto: Instagram)

"Boli me što ljudi umiru, gube krov nad glavom ili su primorani da napuste svoje domove", istakla je Smirnova i dodala kako ne može ostati ravnodušna prema ovoj globalnoj katastrofi.

Brandsen koji Olgu smatra vrhunskom umjetnicom, oglasio se povodom njenog dolaska, istaknuvši kako mu je žao jer je bila prinuđena tu doći pod ovakvim uslovima.

"Iako su okolnosti koje su primorale Olgu na ovaj potez nevjerovatno tužne, čast nam je što se ovako talentirana plesačica pridružila Nizozemskom nacionalnom baletu", rekao je Tom dodavši kako će balerinu dočekati "raširenih ruku".

Svoju prvu tačku Olga će odigrati u klasiku Raymonda koji će biti premijerno izveden 3. aprila u Amsterdamu.

Podsjećamo, i muzički direktor Boljšoj teatra, Tugan Sokhiev, podnio je ostavku sa svoga radnoga mjesta.