GHB Medresa
13

Ručni radovi polaznica Centra "Konya – Sarajevo" izloženi u Hanikahu

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vrijedne ruke više od 500 polaznica Kulturno-edukacionog centra "Konya Sarajevo" uradile su ukrasne i odjevne predmete, nakit, asesoare i kućanske detalje te ih od danas izložile u Galeriji Hanikah.

Radi se o izložbi rukotvorina rađenih u različitim tehnikama veza, slikanja na svili, drvetu, foliji, kaligrafskim radovima, bižuteriji, ručno tkanim ukrasnim detaljima.

Kako je na otvaranju istaknuto, svi radovi su prvenstveno zamišljeni i uobličeni u srcu i duši svake od polaznica, a potom su koristeći razne tehnike pretočeni u djelo.

Rukovoditeljica Centra Nevresa Ahatović istaknula je trud što ga ulažu edukatorice i polaznice raznih vrsta kurseva koji djeluju u okviru tog centra ali i kvalitetu njihovog druženje i prijateljstva nastalog kroz rad. Najavila je i pokretanje, uz podršku turskog grada Konya, i novih vrsta kurseva posebno onih koji bi bili zanimljivi za mlade ljude.

Izložba je upriličena povodom obilježavanja Dana Općine Stari Grad, a posjetitelji mogu vidjeti i kupiti izložene ručne radove u galerijskom prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha do 13. maja, u terminu od 10 do 21 sat.

Kulturno-edukacioni centar "Konya - Sarajevo" djeluje deset godina, a u njihovim radionicama nastaju vez, slike, asesoar, nakit, dekupage tehnikom ukrašeni komadi kućanskog namještaja ili u porculanu izrađeni i slikanjem ukrašeni predmeti za domaćinstvo.

U spoju tradicionalnih tehnika ručnog rada i suvremenih modnih trendova nastaju interesantne slike s floralnim motivima i simbolima bh. gradova, vezom ukrašena odjeća, tašne, papuče, marame slikane na svili, ukrasni predmeti.

Kulturno Edukacioni Centar - Konya Sarajevo djeluje u glavnom gradu BiH uz podršku turskog grada Konya,TIKA-e, turske Općine Selçuk i sarajevske Općine Stari Grad. Na današnjem otvaranju izložbe bili su prisutni čelnici općina Selçuk i Stari Grad.