{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roman "Pjesme divljih ptica" autora Enesa Karića preveden na njemački

27.9.2015. u 19:18
66
9
Roman "Pjesme divljih ptica" autora Enesa Karića preveden na njemački
66
Roman "Pjesme divljih ptica" autora Enesa Karića preveden na njemački
Roman "Pjesme divljih ptica" profesora islamskih nauka i pisca Enesa Karića objavila je početkom jula ove godine na njemačkom jeziku izdavačka kuća "Schiler" iz Berlina. Ovim povodom profesor Karić gostuje u Berlinu u ponedjeljak, 05. oktobra 2015. godine, gdje će biti predstavljen njemačkoj književnoj publici i akademskoj zajednici.
U prijevodu Seada Mujića iz Münchena ovaj roman nosi naslov "Lieder wilder Vögel". U Bosni i Hercegovini Karić je ovom knjigom postigao veliki uspjeh, objavljena je već u nekoliko izdanja, a prevedena je i na albanski i slovenački jezik. Nakon objavljivanja prvog romana "Schiler" najavljuje da će do kraja ove godine objaviti i drugi njegov roman "Jevrejsko groblje" u prijevodu Silvije Sladić iz Zagreba.

Ovim povodom profesor Karić gostuje u Berlinu u ponedjeljak, 05. oktobra 2015. godine, gdje će biti predstavljen njemačkoj književnoj publici i akademskoj zajednici u "Centru za književna istraživanja" (Zentrum für Literaturforschung), naučnoj instituciji koja intenzivno sarađuje sa prestižnim Humboldt Univerzitetom u Berlinu. Početak književne večeri i javne tribine predviđen je za 19:00h, u Schützenstr. 18, 3. Etage, 10117 Berlin. Čitanje i diskusija će biti simultano prevođeni na njemački i bosanski jezik.

Profesor Enes Karić, čija je uža specijalnost tumačenje Kur'ana, smatra se jednim od najproduktivnijih islamskih teologa jugoistočne Evrope. Njegovi eseji, studije, prijevodi i književna djela uživaju pažnju kako stručnih teoloških krugova tako i šire javnosti i književne publike. On se redovno uključuje i u aktuelne debate o islamu, ljudskim pravima, demokraciji kao i na druge teme od društvenog značaja pri čemu se naročito zalaže za toleranciju i međureligijski dijalog.Na ovoj tribini će učestvovati i profesor političkih nauka Hajo Funke, ugledni stručnjak za desničarski ekstremizam, neumorni kritičar ksenofobičnih, islamofobičnih i antisemitskih tendencija u njemačkom društvu, koji je izazvao veliku pažnju njemačke javnosti svojom najnovijom knjigom "Staatsaffäre NSU" (Državna afera NSU) i javnim nastupima u kojima upozorava na indicije da su njemački državni organi svjesno zataškivali zločine neonacističke terorističke organizacije NSU kojoj se pripisuju ubistva osam građana Njemačke turskog porijekla i jednog Grka. Profesor Funke je u vrijeme opsade Sarajeva 1992.-95. godine posjećivao Sarajevo i pružao pomoć građanima BiH kroz aktivnosti berlinskog ogranka jevrejske humanitarne organizacije La Benevolencija.

Moderator razgovora će biti Erich Rathfelder, novinar berlinskog TAZ-a sa stalnim mjestom boravka u Splitu i Sarajevu, koji važi za jednog od najboljih njemačkih poznavatelja balkanskih prilika. Erich Rathfelder je autor i izdavač nekoliko knjiga na temu konflikta u i oko BiH. Upravo 16. septembra ove godine u Berlinu je prezentirao svoj dokumentarni film o zločinima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u periodu od 1992.-95. na području općine Prijedor.

Organizatori ovog Karićevog gostovanja u Berlinu, pored IK "Schiler", još su i njemački naučni instituti Zentrum fuer Literaturforschung Berlin i Zentrum Moderner Orient. A finansijsku podršku je pružila i Evropska mreža za književnost, knjige i prevodilaštvo TRADUKI.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: