Multimedijalna promocija
71

Roman "Godine u vladavini ćilibara" Šemsudina Gegića predstavljen brojnoj publici u Goraždu

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Nakon Gradačca, Tuzle, Sarajeva i Visokog roman "Godine u vladavini ćilibara" autora Šemsudina Gegića predstavljen je i pred brojnom goraždanskom publikom u kongresnoj sali hotela Behar koji je bio domaćin promocije.

Bila je to svojevrsna multimedijalna promocija knjige koju je poznati bh. pisac, dramaturg, pozorišni, tv i filmski reditelj Šemsudin Gegić, pisao proteklih pet godina boreći se istovremeno sa opakom bolešću.

"Godine u vladavini ćilibara", romansirani film, za koji regionalno priznata teatrologinja i kritičarka Dragana Bošković iz Beograda u svojoj recenziji ističe da je poetsko, vanvremensko djelo, koje insisitira na identitetu, već je na svojoj promociji izazvao impresivne emocije i reakcije publike, ali i autora koji je dobar dio svog života proveo upravo u Goraždu.

"Ja sam mislio da ne može biti bolje i da ne može ta emocija više rasti, ali vidjeli smo da je naše Goražde to podiglo za još nekoliko stepeni u percepciji ove knjige, odnosno promocije zahvaljujući svima koji su učestvovali. Ja sam sretan pogotovo što je ovaj grad, ova rijeka, što je to moje i ja sam ovdje proveo najljepše godine života i Goražde će uvijek imati mjesto u njemu, a ovolikom posjetom ljudi, samo su mi potvrdili da između njih i mene ima neka tajna veza", kazao je nakon promocije Gegić.

Publika je tokom promocije pogledala i nagrađivani film "Stopama sjenki" koji je na tragu identitarnosti odnosno identiteta kojim se u suštini bavi roman.

"Ne bi bilo dobro da ja prepričavam sadržaj niti ga znam prepričati, to je otišlo, izašlo iz mene i živi svojim životom. Unutar romana moj junak se oteo od mene kao pisca i preuzeo moj naslov romana koji sam ja mislio da stavim. Ta rečenica, taj naslov je "Mlađi od očevog nišana" i to negdje postoji unutar neka latentna, skrivena priča o tome kako je to neko mlađi od očevog nišana. Radi se o liku koji je rođen nakon što je ostao bez oca, a šta je njegov život, šta je njegova budućnost i sadašnjost u književnosti, to ćemo vidjeti između korica, ali tvrdim da će svi čitatelji nekako biti zadovoljni jer ima sve ono što traži jedan film. Ovo je romansirani film napisan kao književnost, što rekao kolega Tuzlić (op.a Dževdet, recenzent) 'Ti ga ne pišeš perom, pišeš ga kamerom koja nekako kao biopsijska igla ulazi u nas i uzima jedan dio i kaže nam uđite u ovaj svijet'", kazao je Gegić nakon promocije.

Sudeći po recenzijama, ali i reakcijama publike roman "Godine u vladavini ćilibara" su kruna značajnog života u umjetnosti Šemsudina Gegića.