Kultura
0

Rodbina, prijatelji i kolege se oprostili od Ante Vicana

Klix.ba/Fena
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
U prostorijama HNK Mostar večeras je održana komemoracija nedavno preminulom glumcu Anti Vicanu.

Pored članova porodice, poznatom mostarskom glumcu počast su odali mnogobrojni prijatelji, pozorišni radnici, kolege te predstavnici političkog i društvenog života grada Mostara.

"Bio je dobar čovjek i izvrstan glumac", kazao je na početku skupa v.d. direktora HNK-a Mostar Ivan Vukoja, dodavši kako je Mostar ali i cijela regija izgubila velikog čovjeka.

Glumac Šerif Aljić u ime Narodnog pozorišta Mostar istaknuo je Vicanov nemjerljiv doprinos u radu oba mostarska teatra, te je pozvao da se pokrene inicijativa da neki teatar u Mostaru nosi Vicanovo ime.

"Vican je bio glumačka činjenica i jedan od tri najveća glumca koja sam poznavao", kazao je okupljenima Velimir Pšeničnik Njirić, prvak Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je kazao kako je Mostarom tužno odjeknula vijest o smrti Ante Vicana.

"Bio je osebujna glumačka i ljudska figura. On nije umro, on nas je samo napustio i iza sebe ostavio zvjezdani trag", kazao je Bešlić.

Komemorativnom skupu se obratio i poznati bh. glumac Emir Hadžihafizbegović koji je kazao kako je iz Ljubljane doputovao kako bi se poklonio "ogromnom umjetniku i glumcu".

"Bila je privilegija raditi s njim", kazao je Hadžihafizbegović, podsjetivši kako je 1985. godine s Vicanom radio svoju diplomsku predstavu Don Juan.

" On je bio glumačka gromada i njegova smrt je veliki gubitak, ne samo za BiH, već i za regiju", kazao Hadžihafizbegović te također pozvao da se neka institucija unutar kulturološkog prostora u Mostaru nazove po Anti Vicanu.

Ante Vican se rodio u Vinjanima Gornjim kod Imotskog 11. juna 1926. godine. Prvi je hrvatski glumac koji je završio Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Upisan je kao student br. 2, jer se nije izdavao broj jedan.

Živio je i radio u Mostaru kao pozorišni glumac Profesionalni rad započeo je u Narodnom pozorištu u Mostaru gdje je i penzionisan. Godine 1994. je bio jedan od suosnivača Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, zajedno sa svojom suprugom Danom Kurbalijom koja je također bila dugogodišnja glumica mostarskog kazališta.

Bio je redovni člano Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH. Umro je u staračkom domu u Grudama, a bit će pokopan u rodnim Vinjanima.

Dobitnik je Zlatne arene za sporednu mušku ulogu u filmu Zrinka Ogreste "Crvena prašina", te brojnih drugih nagrada za glumačka ostvarenja koja će ostati upamćena.