Kultura
98

Rijad Gvozden napunio splitsku dvoranu Lora: Za "Moru od odmora" tražila se karta više

Piše: M. N.
Mladi bh. glumac Rijad Gvozden koji posljednjih mjeseci nasmijava publiku širom BiH i regije monodramom "Mora od odmora", sinoć je napunio splitsku dvoranu Lora do posljednjeg mjesta. Publika je, kao i obično, plakala od smijeha.

Za ovu predstavu tražila se karta više, iako nije prvi put da igra u tom gradu. Gvozden je iskoristio priliku i napravio nekoliko selfija sa publikom koja je oduševljeno aplaudirala.

"Reakcije su bile odlične. Ono što me baš raduje jeste interakcija sa publikom. Ne ustručavaju se direktno uključiti i biti dio predstave. Jedna gospođa je sinoć rekla 'Sačekaj malo molim te da se ismijem da mi ne promakne sljedeće'. Split je divan, čuo sam da su oni najzahtjevnija publika u Hrvatskoj, i ako to prođemo možemo u svaki drugi grad. A eto ja sam uspio dva puta napraviti ludnicu i vrlo brzo ću to opet ponoviti. Nisam se ni vratio kući a već sam dobio emailove i poruke da žele ponovo", rekao je Gvozden za Klix.ba.

"Mora od odmora" je humoristična ispovijest supruga, muža koji se vratio sa mora tri put umorniji nego kad je na odmor krenuo. Na beskrajno duhovit način ispričana priča o odmoru koji se kroz prizmu supruga i oca pretvara u svoju suprotnost umor, znoj i patnju.

Komični konflikti supružnika zbog suvišnih krpica, različitih interesovanja, trošenja novca istinski će nasmijati gledaoce. Suprug, otac štedi svaki dinar, na odmoru se osjeća kao na bauštelu, gunđa, ali izvršava obaveze. Monodrama progovara o ovisnostima čak i na plaži – poput ovisnosti o mobitelima i Facebooku.

Rijad tumači čak devet likova, od uloge muža, oca i supruge do prodavača sa Jadrana.

"Mora od odmora" svojim sadržajem ne sadrži vulgarnosti, orginalna je i atipična. Istinski smijeh od početka do kraja predstave obilježili su premijerno izvođenje ove monodrame u mjesecu maju. Sa prikazanim duhovitim sadržajem, maestralnom izvedbom bili su zadovoljni i selektori programa mnogih ljetnih kulturnih manifestacija koji su "Moru od odmora" uvrstili u svoje programe kako u zemlji tako i u regionu.

Autor teksta i režiser je Esmir Salihović, kostimografiju i scenografiju potpisuje Elmedina Salihović, a grafički dizajn Majo Pavlović.

Ukoliko niste pogledali ovu fenomenalnu predstavu imat ćete priliku to učiniti 21.2. u Cazinu. 22.2. u Bužimu i 27. februara Centru za kulturu Sarajevo (Jelićeva).