{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ribe, vodozemci i gmizavci izloženi u Muzeju RS-a

26.9.2012. u 20:58
0
61
Ribe, vodozemci i gmizavci izloženi u Muzeju RS-a
0
Povodom obilježavanja dana osnivanja Muzeja RS u ovoj kulturnoj instituciji večeras je svečano otvorena izložba pod nazivom "Ribe, vodozemci i gmizavci naših krajeva“.
Tokom svečanosti i otvaranja izložbe Prirodnjačkog odjeljenja muzeja, predstavljena je i monografija “Stari zanati u RS”, autora Vladimira Đukanovića, te novi evropski arheološki projekat “Eurofarm”.

Kako je saopšteno, na izložbi su predstavljene 64 vrste riba, vodozemaca i gmizavaca iz naše zemlje, što je gotovo polovina vrsta koje nastanjuju prostor BiH.

Osnovni cilj izložbe je da se širi krug posjetilaca, među kojima i djeca, bolje upoznaju sa ovim slabo poznatim organizmima, kako se oni ne bi uništavali iz straha.

Također, monologija “Stari zanati u RS ” rezultat su višegodišnjeg istraživanja, a u njoj je opširno opisano i prikazano 13 zanata.

Monografija je popraćena sa oko 200 fotografija, i dokumentima skupljanim u Arhivu BiH, bibliotekama i drugim institucijama naše zemlje.

Današnji entitetski Muzej osnovan je 26. septembra 1930. godine, kao Muzej Vrbaske Banovine, na inicijativu tadašnjeg bana Vrbaske Banovine Svetislava Tise Milosavljevića.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: