{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ribe, vodozemci i gmizavci izloženi u Muzeju RS-a

26.9.2012. u 20:58
0
61
Ribe, vodozemci i gmizavci izloženi u Muzeju RS-a
0
Povodom obilježavanja dana osnivanja Muzeja RS u ovoj kulturnoj instituciji večeras je svečano otvorena izložba pod nazivom "Ribe, vodozemci i gmizavci naših krajeva“.
Tokom svečanosti i otvaranja izložbe Prirodnjačkog odjeljenja muzeja, predstavljena je i monografija “Stari zanati u RS”, autora Vladimira Đukanovića, te novi evropski arheološki projekat “Eurofarm”.

Kako je saopšteno, na izložbi su predstavljene 64 vrste riba, vodozemaca i gmizavaca iz naše zemlje, što je gotovo polovina vrsta koje nastanjuju prostor BiH.

Osnovni cilj izložbe je da se širi krug posjetilaca, među kojima i djeca, bolje upoznaju sa ovim slabo poznatim organizmima, kako se oni ne bi uništavali iz straha.

Također, monologija “Stari zanati u RS ” rezultat su višegodišnjeg istraživanja, a u njoj je opširno opisano i prikazano 13 zanata.

Monografija je popraćena sa oko 200 fotografija, i dokumentima skupljanim u Arhivu BiH, bibliotekama i drugim institucijama naše zemlje.

Današnji entitetski Muzej osnovan je 26. septembra 1930. godine, kao Muzej Vrbaske Banovine, na inicijativu tadašnjeg bana Vrbaske Banovine Svetislava Tise Milosavljevića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: