Neprocjenjivo blago
172

Restauracija u Zemaljskom muzeju: Podni mozaik pronađen kod Bileće svjedoči o Rimskom carstvu u BiH

Piše: Se. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Neka od neprocjenjivih kulturnih blaga koja govore o bogatoj historiji naše zemlje i rasvjetljavaju je, su i fragmenti mozaika koji potječe s kraja trećeg stoljeća i sadrži prikaz najpoznatijeg mitskog pjevača i svirača Orfeja. Na restauraciji mozaika radi osoblje Zemaljskog muzeja u Sarajevu i stručnjaci s poznatog talijanskog instituta Opificio delle Pietre Dure.

Trinaest fragmenata podnog mozaika koji su deponovani u Zemaljskom muzeju u Sarajevu pronađeni su 1967. godine na lokalitetu Panik kod Bileće. Mozaik je bio dio poda rimske vile, kakvi su u BiH dosad pronađeni na blizu 150 lokaliteta.

"Fragmenti mozaika su deponovani u muzeju i zajedno s institutom Opificio delle Pietre Dure pokušat ćemo restaurirati ovu kompoziciju, a kad se stvore povoljni uslovi, planiramo izložiti mozaik, ali nakon kompletiranja cijele kompozicije. Radimo zajedno s njima, imamo instrukcije na način kako to rade u Firenci na ovom poznatom institutu za mozaik" rekao je konzervator specijalista i savjetnik pri Zemaljskom muzeju u Sarajevu Esad Vesković.

Dan naše posjete je bio posljednji dan saradnje sa stručnjacima iz Italije i kako nam je rekla talijanska konzervatorica mozaika Chiara Martinelli, vrlo su sretni što su završili prvi dio rada u kojem su restauratori Zemaljskog muzeja mogli usvojiti tehnike restauracije koje će potom primijeniti i na ostale fragmente mozaika.

"Mozaik je zalijepljen sintetskom smolom na drvenu podlogu i odlučili smo da radimo na očuvanju ovih fragmenata kako bismo spriječili daljnja oštećenja. Stavili smo mozaik na novi panel od aluminija. Nadamo se da ćemo pomoći osoblju Muzeja da dovrši projekt i da će restaurirati i ostale fragmente i kompletirati cijeli podni mozaik koji se prostire na 27 kvadratnih metara, od kojih je, međutim, sačuvano tek nešto više od pola", objasnila nam je stručnjakinja Chiara Martinelli, dodavši kako je bilo divno iskustvo raditi na jedinstvenom primjeru rimskog mozaika.

Kurs u trajanju od četiri sedmice organizovan je zahvaljujući saradnji između Talijanske ambasade u BiH i Talijanskog instituta za restauraciju. Teorijski kurs s osobljem muzeja trajao je jednu sedmicu kada su predavanjima, pored konzervatora muzeja, prisustvovali i studenti Arheologije i studenti Konzervacije i restauracije Univerziteta u Sarajevu.

Naši i talijanski stručnjaci radili su na dva fragmenta i zajedno, korak po korak, prelazili sve faze restauracije. Kako ističe Vesković, talijanski institut im je osigurao i materijale i opremu potrebnu za restauraciju, koju trenutno ne mogu priuštiti, a nadaju se da će je dobiti još kako bi uspjeli dovršiti i ostalih 11 fragmenata. Nakon što svi budu restaurirani na isti način, istom metodologijom i tehnikama, podni mozaik se može kompletirati.

"Materijali će nam omogućiti da radimo na najsavremenijem nivou i da se ispoštuje njihova metodologija. Donirali su nam i opremu i znanje", rekao je konzervator za metal i keramiku Emir Kapetanović.

Esad Vesković ističe da se predmeti restauriraju na način da se ono što je integrisano, odnosno restaurirano, treba razlikovati od originala. Poenta je u tome da se rekonstruiše slika koja treba da bude jasna i da se vidi šta je original i čime se restaurator vodio.

Na području BiH dosad je otkriveno skoro 50 mozaika na više različitih lokaliteta, a nakon Višića, Panik kod Bileće je najznačajniji. Pronađeni mozaik sadrži prikaz Orfeja (najčuveniji mitski pjevač, svirač i pjesnik), a sastoji se od dva dijela, u jednom se nalazi centralna figura Orfeja, a u duguljastom polju portret muze Kaliope. Pored njih, nalaze se i predstave leoparda i ptica te bogata vegetacija. Motiv Orfeja bio je dosta korišten u kršćanskoj ikonografiji, gdje je Orfej shvaćen kao personifikacija Krista.

Kako nam je rekla Chiara Martinelli, mozaici na kojima je prikazan Orfej iz grčke mitologije pronađeni su i u Italiji te će biti zanimljivo ići dublje i pronaći vezu s historijske tačke gledišta. Rekla je i kako je na ovom unikatnom mozaiku najviše zadivljuju boje kamena - zelena, crvena i roze.

"Ovo je sjajan muzej i svi rade odličan posao, jer mislim da je teško zaštititi, očuvati i izložiti ovako veliko naslijeđe koje ima vaša zemlja", rekla je Martinelli za kraj našeg razgovora.