{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Replike nakita iz Zemaljskog muzeja BiH predstavljene u Zagrebu

24.10.2013. u 22:01
16
9
Replike nakita iz Zemaljskog muzeja BiH predstavljene u Zagrebu
16
U kulturnoinformativnom centru Veleposlanstva BiH u Zagrebu otvorena je izložba "Odjeci prošlosti, glasovi budućnosti" koja replikama predstavlja dio eksponata izloženih u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Replike su izrađene u juvelirsko-zlatarskoj radnji "Sofić" iz Sarajeva, a izložbu je otvorila veleposlanica BiH u Hrvatskoj Azra Kalajdžisalihović.
Projekt je pokrenut 2009. godine, a njegov cilj je na najbolji način pomoći promociji BiH u regiji i svijetu. Sead Softić i Amira Sadić koautori su projekta izrade replika starog bosanskog nakita, ukrasnih predmeta i novca bosanskih kraljeva iz riznice Zemaljskog muzeja BiH.

"Promocija je BiH jako potrebna, pogotovo na nivou kulture, kroz prikaz kulturnohistorijske baštine. U Zemaljskom muzeju naišli smo na dobrodošlicu i uspjeli smo ovaj projekt svake godine dizati na viši nivo. Izabrali smo nakit koji je primjenjiv, u zadnje četiri godine uspjeli smo napraviti 55 različitih replika", rekao je Sead Softić.

Malo je poznato da Zemaljski muzej BiH ima najveću riznicu ukrasnih predmeta, nakita i starog novca sa prostora bivše države, u muzeju postoje odjeli s nakitom Dubrovačke republike, rimskog i grčkog doba.

"Kroz razvoj nakita uočava se razvoj kulture i društva na ovim prostorima. Ovo je van svake dnevnopolitičke priče, ovaj nakit govori o našoj prošlosti", rekao je Softić za Anadolu Agency.

Katalog sadrži fotografije originalnih predmeta iz Muzeja, a replike potječu od 3 vijeka pr.n.e. do početka 20. vijeka. Predstavljene su tehnike od kovanja do granulacije i filigrana.

"Zemaljski muzej u Sarajevu je trenutno, nažalost, zatvoren, ali meni pada na pamet pjesma Maka Dizdara koja kaže 'Bosna je prkosna od sna'. Nadam se da će, ako ništa zbog ovoga, Muzej nastaviti sa svojim radom", rekla je veleposlanica BiH u Zagrebu Azra Kalajdžisalihović na otvorenju.

Ovo je šesta izložba; prije mjesec dana izložba je bila u Bruxellesu, gdje je ostavljena stalna postava, prije 10 dana izložba je gostovala u Washingtonu, gdje je također ostala u stalnom postavu, prije toga je gostovala u Pragu, Londonu i Sarajevu, a pripremaju se Berlin i Beograd u roku od 3 mjeseca.

Od prodaje replika, 25 posto ide u korist Zemaljskog muzeja da se pomogne unapređenju i doškolovavanju osoblja u muzeju. Četiri prodajna mjesta su zlatara "Softić" u Sarajevu, zlatara "Božić" u Vlaškoj ulici u Zagrebu, Međunarodni aerodrom Sarajevo i Zemaljski muzej BiH.

Replike su rađene od srebra, srebra s pozlatom i od kamenja, a raspon cijena je od 80 KM do nekoliko tisuća KM, ovisno o korištenim materijalima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: