Ponovo bez BiH
0

Rekordnih 88 zemalja na Bijenalu u Veneciji

Sarajevo-x.com
Na venecijanskom Bijenalu umjetnosti ove godine predstavit će se čak 88 zemalja, a svoje radove prikazat će poznata umjetnička imena poput Thomasa Hirschhorna, Angela Vergare i Cindy Sherman, objavili su organizatori. Ovo najveće svjetsko okupljanje u oblasti umjetnosti proteći će i ove godine bez predstavnika Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, posljednji put je BiH 2009. predstavljao Braco Dimitrijević sa izložbom Future Post History.

Prvi put Bijenale je svoja vrata otvorilo 1895. godine, a održava se svake neparne godine. Parnih godina upriliči se Bijenale arhitekture. Ovog 54. puta Bijenale umjetnosti trajat će od 4. juna do 27. novembra.

Centralna izložba ILLUMInations bit će postavljena u centralnom paviljonu, a ove godine na Bijenalu će prvi put učestvovati umjetnici iz Andore, Saudijske Arabije, Bahreina, Bangladeša i Haitija. Doći će i predstavnici Konga i Indije, koji tu nisu bili od 1968, od odnosno 1980. godine.

"Bijenale je kao mjesto hodočašća cijelog svijeta", prokomentarisao je njegov direktor Paolo Barata novinarima u Rimu, dodajući da ove godine festival košta 13 miliona eura.

Švedski kritičar umjetnosti i kurator Bijenala Bice Curiger kazao je da je ovo bijenale "jedan od najvažnijih foruma koji reflektuju trenutne umjetničke trendove", prenosi AFP.

Bijenale je poznato i kao mjesto često provokativnih izložbi, poput one iz 2009. kada je Andrei Molodkin koristio pravu krv koju su darovali ruski vojnici koji su se borili u Čečeniji.

Ove godine Sjedinjene Američke Države predstavit će Jennifer Allora i Guillermo Calzadilla, Kinu Yuan Gong, Pan Gongkai, Liang Yuanwei, Yang Maoyuan i Cai Zhisong. Japan će predstavljati Tabaiamo, Njemačku radovi pokojnog Christopha Schlingensiefa, a Francusku Christian Boltanski. Shadia Alem, umjetnica rođena u Meki, koja je izlagala u Francuskoj, Irskoj, Južnoafričkoj Republici i Južnoj Koreji, predstavit će svoje radove u paviljonu Saudijske Arabije.