Kultura
0

Reditelj Ado Hasanović snimio igrani film o porodičnom nasilju

Piše: A. U.
Sarajevski nagrađivani reditelj porijeklom iz Srebrenice, Ado Hasanović, kao svoj diplomski rad na Sarajevskoj filmskoj akademiji (SFA) snimio je kratki igrani film "Mama". Film će biti premijerno prikazan na 19. Sarajevo Film Festivalu.

"Traje oko 20 minuta i to je moj 11. film. SFA će u okviru Sarajevo Film Festivala organizovati projekcije studentskih radova, gdje će biti prikazan i film 'Mama'. Pored toga, aplicirao sam za bh. program SFF-a i nadam se da će film biti prikazan", izjavio je Hasanović za Klix.ba.

Temu za film Hasanović je dobio na akademiji. Zadatak je bio da se ispriča priča o osobi koja izlazi iz zatvora i dešavanjima u 24 sata nakon toga.

"Dugo sam razmišljao i istraživao šta bih mogao uraditi. Ova tema je izazovna i teška, koliko god mislili da ju je lako uraditi. Slučajno sam pročitao tekst u novinama da je žena ubila svog supruga, a tu istu priču mi je detaljnije prepričao i jedan poznanik. Dobio sam inspiraciju za scenarij, koji sam napisao sa Irancem Mohammadrezom Farzadom, studentom na Film.factory u Sarajevu", priča Hasanović i objašnjava kako je ovaj film rezultat trogodišnjeg studiranja na SFA.

Film govori o majici (Gordana Boban) koja nakon 13 godina izlazi iz zatvora, gdje je služila kaznu zbog ubistva svog supruga. Majka sreće svog sina (Emir Fejzić), koji ima djevojku (Ena Kurtalić), a sukob nastaje kada majka sazna da sin odlazi iz države i putuje na drugi kraj svijeta.

"Ovo je moj četvrti kratki igrani film i njime želim skrenuti pažnju na to da nasilje u porodici donosi zlo i nesreću svima koji ga čine. Ono po čemu se ‘Mama’ razlikuje od mojih prethodnih filmova je to da prvi put radim sa profesionalnim glumcima, a to je jedno posebno zadovoljstvo i iskustvo koje ću zauvijek pamtiti", kaže Hasanović i ističe da se ponosi time što mu je mentor na diplomskom radu profesor Nenad Dizdarević.

Za svoj posljednji dokumentarni film "The Blue Viking in Sarajevo" Hasanović je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na Balkan Snapshots u Amsterdamu i DukaFestivalu u Banjoj Luci.

Hasanović će učestvovati i na trećem izdanju Balkan film festa, koji će se održati u pet poljskih gradova. U okviru festivala bit će prikazani filmovi iz Makedonije, Albanije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Bugarske, a Hasanović učestvuje sa tri svoja filma: “Anđeo Srebrenice” iz 2010. godine, “Art Instalation Sarajevo Red Line” i “The Blue Viking in Sarajevo" iz 2012. godine.

Hasanovićeve ranije filmove možete pogledati na njegovoj web-stranici.

Podsjetimo, reditelj Ado Hasanović rođen je u Srebrenici 1986. godine, a trenutno živi i radi u Sarajevu. Nakon što je završio svoj prvi film "Predrasude" 2007. godine, režirao je dokumentarni film "Ja sam iz Srebrenice", koji je dobio specijalno priznanje za najbolji studentski film na mostarskom festivalu. Hasanović je, kao reditelj, učestvovao na Sarajevo Talent Campusu, a jedan je od osnivača Festivala kratkog filma Srebrena traka u Srebrenici. Bio je kreativni direktor festivala u periodu od 2007. do 2011. godine. Završio je norvešku Nansen akademiju te ljetnu školu dokumentarnog filma na američkom James Madison univerzitetu. Nakon svog prvog profesionalnog kratkog filma "Anđeo Srebrenice" upisao je SFA, gdje će diplomirati filmom "Mama".