Kultura
14

Re:cycle Bicycle: 130 godina biciklizma u Sarajevu obilježeno u Zemaljskom muzeju

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Za međunarodni Dan planete Zemlje, povodom obilježavanja 130. godišnjice osnivanja prvog biciklističkog kluba u Sarajevu "Sarajevo Radfahrerclub" u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, svečano je otvoren prvi Bike Expo 2017 / Re:cycle Bicycle.

Na otvorenju u 11 sati, posjetiteljima se obratio, direktor muzeja Mirsad Sijarić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, gospodin Mirvad Kurić kao generalni pokrovitelj projekta i ambasador, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Lars Gunnar Wigemark, koji su izrazili oduševljenost ovom inicijativom za oživljavanje biciklistićke tradicije u BiH, promocijom aktivnog ili rekreativnog bavljenja ovom vrstom sporta ili korištenja bicikla kao ekološki najprihvatljivijeg prevoznog sredstva što bi na koncu učinilo glavni grad Bosne i Hercegovine zdravijom životnom sredinom.

Ambasador Wigemark naglasio je da se u našoj sredini jako malo javnosti odlučuje na ovaj vid tranporta te da je bicikl prevozno sredstvo koje koristi samo energiju čovjeka i nema štetnih isparenja koja uništavaju okoliš i utiču na naše zdravlje. Današnji događaj u Zemaljskom muzeju BiH pored velikog broja građana, posjetio je i ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi.

U sklopu edukativnog programa za posjetitelje, pored izložbe starih fotografija i biciklističkih memorabilija koja je u fokusu ovogodišnjeg Bike Expo Sarajevo, Zemaljski muzej BiH pripremio je niz predavanja i projekcije filmova o sportskom i rekreativnom biciklizmu, a posebno želimo izdvojiti saradnju sa upravom Grada Sarajeva, koji su za ovu priliku pripremili prezentaciju o izgradnji biciklističkih staza na prostoru grada Sarajeva i promjeni uslova za bicikliste u prometu, što je jedna od osnovnih ideja osnivanja Bike Expo Sarajevo.

Zatvaranje ovogodišnjeg programa planirano je za 18 sati.

Ovim putem Zemaljski muzej BiH još jednom želi podsjetiti građane da ukoliko su u mogućnosti, stare funkcionalne bicikle koje ne koriste dovezu jedan od slijedećih dana, a Bike Expo Team Sarajevo će ih uputiti na adrese onih kojima su potrebni u svrhu osnivanja biciklističkih klubova u školama širom Bosne i Hercegovine. Generalni pokrovitelj Bike Expo Sarajevo – Re:cycle Bicycle je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.