{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovor o predstavi "U plamenu"

F
9.6.2010. u 12:18
0
0
Razgovor o predstavi "U plamenu"
0
Razgovor o predstavi "U plamenu"
U okviru takmičarskog programa Pozorišnih/kazališnih igara Bosne i Hercegovine u utorak je na sceni Doma kulture u Jajcu igrana predstava SARTR-a "U plamenu" u režiji Roberta Raponje.
U predstavi igraju: Selma Alispahić, Kaća Dorić, Sonja Goronja, Sead Pandur, Maja Salkić, Alban Ukaj i Adnan Hasković.

Dramski tekst "U plamenu", engleske spisateljice Charlotte Jones prvi put je prisutan u bosanskohercegovačkom glumištu, dramaturuški je struktuiran od dvije priče koje se odvijaju u dva vremenska razdoblja (1908. i 2000.). Principom fragmentarne dramaturgije, dva vremenska perioda, imaginativno i intuitivno se isprepliću i nadograđuju, te na kraju artikuliraju fabulu koja upućuje na sveopći životni i sudbonosni tok muško - ženskog odnosa.

Na današnjem okruglom stolu posvećenom ovoj predstavi voditelj razgovora Aleksandar Grandić rekao je da je riječ o zanimnjivoj predstavi. On je istakao značaj dramarturga Dubravke Zrnčić-Kulenović, u obradi teksta, te pohvalio glumce predstave, s posebenim osvrtom na glavne aktere Kaću Dorić (koja ovom predstavom obilježava 50. godina rada u pozorištu) te Selmu Alispahić, kojoj ni bolna povreda noge nije uticala na kvalitet izvedbe.

Nedžad Fejzić iz Narodnog pozorišta Zenica istakao je da je riječ o pravoj festivalskoj predstavi, predstavi koja pokazuje da tetar ima šansu.

Dramartrurg i kritičar iz Banja Luke Boris I. Milanović rekao je da je riječ o predstavi koja djeluje katarzično.

O predstavi su još govorili dramatrurg Dubravka Zrnčić-Kulenović, profesor Vladimir Premec, Mustafa Hamur (žiri publike), Irena Ljubičić (gledalac)...

Ocjena je da je riječ o dobroj predstavi, u kojoj se čitav ansambl pokazao uspješnim, ali ipak posebne pohvale upućene su glavnim glumicama Kaći Dorić i Selmi Alispahić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: