|

Ratni ciklus Ede Murtića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

Ratni ciklus Ede Murtića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu
0
F
FENA
9.2.2010. u 16:59
0
komentara
0

dijeljenja
Ratni ciklus Ede Murtića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu
U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 23. februara otvara se izložba iz ciklusa ratne tematike Ede Murtića.
Murtić se smatra jednim od najznačajnijih umjetničkih osobnosti hrvatske likovne umjetnosti druge polovine 20. stoljeća.

Izložba je svojim osebujnim postavom crteža na papiru, city light formatima i videoprojekcijama koncipirana kao svojevrsna ambijentalna instalacija usuglašena s posebnošću prostora paviljona.

Sastavni dio izložbe čini i niz gvaševa iz ciklusa "Oči straha" nastalih 90-ih godina prošlog stoljeća, te predlošci za grafičku mapu "Jama" iz 1982. godine. Na više od dvije stotine crteža i gvaševa Murtić donosi ljudsku i umjetničku reakciju na ratna zbivanja, sa svim strahovima, tjeskobama, emocionalnim razaranjima koje rat nosi sa sobom, stoji u priopćenju.

Izložba ratnog ciklusa koja je 2008. godine postavljena u devastiranoj sarajevskoj Vijećnici, koncipirana je kao dijalog Murtićevih djela i ratom teško oštećene arhitekture, te se smatra jednim od najznačajnijih kulturnih događaja u Sarajevu u posljednjih deset godina. Murtić je izlagao u mnogim renomiranim hrvatskim i svjetskim galerijama predstavljajući se retrospektivnim pregledima i izložbenim ciklusima. Njegova su djela prisutna u privatnim i javnim kolekcijama po čitavom svijetu. Dobitnik je velikog broja uglednih svjetskih i hrvatskih likovnih nagrada.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.