Kultura
0

Ramadan privodi kraju snimanje filma "Kiyamet"

FENA
Mladi bh. animator Ivan Ramadan privodi kraju snimanje svoga trećeg animiranog filma. Nakon prvog bh. animiranog 3D filma "Tolerantia", koji je dobio niz nagrada, pri kraju je i rad na novom filmu simboličnog naziva "Kiyamet".

Ramadan kaže da je "Kiyamet", kao i "Tolerantia", animirani film u 3D formatu, s tim da je dio ovoga animiranog filma sniman i filmskom kamerom.

Za "Kiyamet" još kaže da to i nije film koji se zasniva na nekoj priči, više je baziran na metafori. To je film koji govori o našim nutarnjim svjetovima, u glavama, kao i o stvarnom svijetu.

Ramadan će na predstojećem Sarajevo film festivalu držati predavanja u sklopu Talent kampusa i tu će predstaviti "Kiyamet", tako da će to biti i najava za premijeru koja će se održati nakon SFF-a.

Kao predavač Ramadan je pozvan i u Kamp animacije na Igmanu, koji se održava iduće sedmice, kada će prvi put predstaviti dva kadra iz filma koji je u pripremi.

Prema pričama iz još neobjavljene knjige rano preminulog književnika i novinara Harija Ramadana "Bubnjari iz dijamantne šume", u produkciji "Elias Veskot" i u saradnji sa BHT-om, Ivan Ramadan je realizovao film po jednoj od priča - "Čudotvorno mlijeko".

"Čudotvorno mlijeko" je drugi film Ivana Ramadana i rađen je tehnikom 2D animacije. Bit će prikazan na ovogodišnjem SFF-u.