Kultura
16

Radovi polaznika radionice Centra "Vladimir Nazor" u Galeriji "Boris Smoje"

Klix.ba
U sarajevskoj galeriji "Boris Smoje" u Radićevoj 11 večeras u 19 sati bit će otvorena izložba radova polaznika radionice Centar "Vladimir Nazor".

U izložbi učestvuju polaznici svjećarske radionice iz Javne ustanove Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor".

Radovi su rađeni u "marble tehnici" (slikanje bojama na uljnoj bazi po vodenoj površini nakon čega se pravi otisak na masnom papiru).

Izlagači su Mirsen Poprženović, Mirela Balić, Aldin Alihodžić, Omar Ćupina, Nermina Hadžić, Daniel Kureljušić, Petar Krsman i Edis Drakovac. Voditelji: Danijel Garić i Lillian Palmbach.

Centar "Vladimir Nazor" je javna ustanova za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece i omladine sa poteškoćama u razvoju. Centar pruža usluge devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, produženog boravka, logopedne i fizikalne stručne tretmane. U Centru također postoji i odjel za opservaciju i dijagnostiku djece sa poteškoćama u razvoju za školski i predškolski uzrast. U sklopu Centra su i četiri radionice za stručno usavršavanje (drvarska, svjećarska, keramička i tkačka) gdje polaznici izrađuju ukrasne predmete od keramike, drveta, voska i tkanine i na taj način grade vještine koje će im biti od koristi na putu ka osamostaljenju. Cilj ovih radionica za stručno usavršavanje je omogućiti polaznicima da u budućnosti lakše dođu do mogućeg zaposlenja i na taj način doprinesu društvu na svojstven način.

Centar trenutno pohađa 184 djece sa različitim teškoćama u razvoju.