Kultura
187

Na Baščaršiji otvoren novi objekt Kulturno-edukacionog centra Konya - Sarajevo

FENA
(Foto: FENA)
Novi objekt u kojem će biti organizirane radionice Kulturno-edukacionog centra Konya - Sarajevo otvoren je danas u ulici Safvet-bega Bašagića na Baščaršiji.

U prostorijama smještenim na 120 kvadratnih metara polaznice se obučavaju različitim umjetničkim tehnikama izrade ukrasnih predmeta.

Na otvorenju objekta, koordinator projekta Sanel Mušović je kazao da je Kulturno-edukacioni centar Konya-Sarajevo plod bratimljenja Grada Konye i Općine Stari Grad Sarajevo.

"Na početku je bilo sumnje kako će projekt biti prihvaćen na terenu, jer se radilo o novini. Međutim, zaslugom edukatora Centra i svih koji imaju volju za ovako nešto, pokazalo se da je ovo dobar lijek i terapija za naše sugrađanke i u tom pravcu idemo", kazao je Mušović.

Prostorije u kojima su prvobitno bili smješteni u Alipašinoj ulici, a nakon toga u Mevlevijskom kulturnom centru, nisu bile dovoljnog kapaciteta za veliki broj onih koji se prijavljuju za aktivnosti u Centru.

Za predstojeći ciklus kurseva koji će biti organiziran u novom prostoru, kao i u "Balkansko mevlevijsko-istraživačkom centru" u tekiji na Kovačima upisano je oko 400 polaznica. Za sve tehnike osiguran je početni i napredni kurs, a svaki traje četiri mjeseca.

Rukovoditeljica Centra Nevresa Ahatović istaknula je da se polaznice obučavaju u radionicama punog i veza s trakicama, tel kirme (tradicionalna turska tehnika veza metalnim koncem), srmoveza, izradi slika na bakarnoj i aluminijskoj foliji, slikanja na svili, drvetu, porculanu, slikanju na vodi (ebru tehnika), izradi slika žicom i ekserima (filograf), te izradi bižuterije i kaligrafiji.

Nakon završenog naprednog kursa polaznice dobijaju certifikat Ministarstva kulture Konye i Ministarstva kulture Kantona Sarajevo, koji im pruža mogućnost otvaranja zanatske radnje.