{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnička hronika i Arapska noć predstavljaju BiH

S
12.9.2011. u 13:54
0
0
Radnička hronika i Arapska noć predstavljaju BiH
0
U konkurenciji 12 predstava iz cijele Bosne i Hercegovine, selektor Hrvoje Ivanković odabrao je dvije predstave koje će predstavljati našu zemlju u zvaničnoj selekciji 51. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Predstava Radnička hronka
Predstava Radnička hronka

Prema ocjeni Ivankovića, nivoom izvedbe, inventivnošću rediteljske postave i tematskom aktuelnošću posebno su se istakle predstave "Radnička hronika" Petra Mihajlovića, u režiji Ane Đorđević i izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, te "Arapska noć" Rolanda Schimmelpfenniga, u režiji Filipa Grinvalda i izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Narodnog pozorišta Tuzla.

Riječ je o predstavama izrazito modernog teatarskog senzibiliteta, nastalim prema problemski fokusiranim suvremenim tekstovima, nekonvencionalne dramaturške strukture.

"Radnička hronika izrazito je društveno angažirana predstava, u kojoj se jedan od najneuralgičnijih problema ovih prostora, odnos prema radnicima i ostvarivanje elementarnog prava na rad, pretvara u povod za punokrvnu teatarsku igru", navodi se u zvaničnom izvještaju selektora Ivankovića, koji ističe da stalno kontrapunktiranje ozbiljnog i (crno)humornog, stvarnog i irealnog, podvučeno vješto izbalansiranim odnosom mase i pojedinca, daje snažnu unutarnju tenziju ovoj predstavi, iznesenoj na igri vrlo ujednačenog i kvalitetnog glumačkog ansambla.

Također, ujednačenost i posvemašnja glumačka skoncentriranost karakterizira i predstavu "Arapska noć" koja svoju aktuelnost ostvaruje kroz scenski izazovno propitivanje stanja otuđenosti i izoliranosti pojedinca te našeg odnosa prema Drugom.
Predstava Arapska noć
Predstava Arapska noć

"Insistiranje na simultanitetu igre ostvarenom kroz gotovo neprekidno prisustvo svih glumaca na sceni, osnovna je značajka režije Filipa Grinvalda, pri čemu je, uprkos fragmentarnosti Schimmelpfennigove dramaturgije, postignuta transparentnost priče i biografska punoća svakog pojedinog lika, što držim velikim postignućem ove izuzetno poetične predstave koja u pojedinim prizorima ima i izrazito onirički ugođaj", zaključio je Ivanković.

Navedene predstave će na 51. MESS-u biti prikazane u okviru programa Mittel Europe, zajedno sa ostalim predstavama iz regiona Srednje i Istočne Europe.

Ovogodišnji, 51. MESS održat će se od 30. septembra do 09. oktobra 2011.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: