Kultura sjećanja
537

Putujuća instalacija "Prijedor '92" mlade umjetnice Anite Zečić predstavljena u Sarajevu

Piše: El. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mlada umjetnica iz Prijedora Anita Zečić provela je četiri mjeseca radeći diplomski ispit nazvan "Prijedor ’92". Umjetnička instalacija koja podsjeća na civilne žrtve rata općine Prijedor postavljena je danas na Trgu djece Sarajeva, na 25. godišnjicu stradanja civila.

"Nisam ja bitna u ovom projektu, bitne su žrtve. U njihovo ime stojim ovdje pokazujući šta se desilo prije 25 godina u Prijedoru i šta se dešava danas u svijetu", poručila je Anita.

Spomenik u obliku kupole visok je tri, a širok šest metara. Napravljen je od 260 metara bijelog, skoro prozirnog platna, a kada uđete unutra dobijate osjećaj klaustrofobije. Platno je spojeno sa 432 konopca koji predstavljaju vezu sa 1992. godinom i sjećanja na žrtve.

"Želim izazvati strah od zatvorenog prostora, jer je to najmanji strah osobe koja je zatočena u logoru. Spomenik izgleda kao kupola jer je kupola korištena u svim religijama. Ne povezujem vjeru samo sa mojim riječima već i izgledom. A u toj instalaciji su i video i audio snimci, kao i fotografije žrtava", rekla je Anita.

Za sebe kaže da je iz tri grada. Otac joj je iz Prijedora, majka iz Kozarca, a ona je odrastala u Sanskom Mostu. U ratu je izgubila 30 članova porodica.

"Ko će, ako neću ja, predstaviti naš narod i BiH svijetu koji mora i vidjeti i čuti šta se desilo. Kroz umjetnost se može mnogo toga uraditi jer jedno su knjige koje mnogi ne čitaju, a drugo je kad prikažeš nešto što se mora vidjeti i kad pogledaš žrtvama u lice", rekla je.

Ovaj spomenik napravila je jer je u Prijedoru zabranjena riječ genocid, a mjesta stradanja civila nisu obilježena.

"Napravila sam spomenik da bar nekoliko sati obilježimo ta mjesta stradanja. Svaka žrtva je bitna, bez obzira na nacionalnost. To što se dogodilo i činjenicu da je u Prijedoru bio genocid ne smijemo negirati", poručila je Anita dodajući kako će to pokazati ovim spomenikom koji će putovati čitavom Evropom.

Nakon Sarajeva spomenik će biti postavljen u Prijedoru, Kozarcu i Trnopolju. Zatim putuje dalje u Beč, Brisel, Minhen, Zagreb i druge gradove. U Prijedoru će biti postavljen nekoliko puta, a u novembru, za kraj, ispred Haškog tribunala uoči presude Ratku Mladiću.