18 godina postojanja
5

Purivatra: SFF može biti jedan od najjačih festivala u Evropi

Agencija Anadolija
Mirsad Purivatra (Foto: Samir Jordamović/ Anadolija)
Mirsad Purivatra (Foto: Samir Jordamović/ Anadolija)
Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF), najprestižnije filmske smotre u jugoistočnoj Evropi u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) otkrio je novine koje u svoj program uvodi SFF, ali se prisjetio i proteklih festivala.

"Željeli smo da Festival svake naredne godine bar za jedan korak bude bolji. Mislim da se naša vizija za ovih 18 godina ispunila i da smo, zaista, sretni što je SFF danas regionalni centar okupljanja filmskih profesionalaca, ali i regionalna veza s ostatkom svijeta“, kazao je Purivatra.

Prvi čovjek SFF-a vjeruje da je tim koji godinama organizira Festival dokazao da posjeduje viziju i znanje. No, on je, kako ističe, dostigao svoj maksimum. Da bi se postigli novi uspjesi, napominje Purivatra, svi se moraju uključiti.

"Sada je na lokalnim institucijama vlasti, pa i šire, da pokušaju osigurati infrastrukturu poput festivalsko-kongresnog centra. Mislim da SFF, bez ovakve vrste pomoći, neće moći dalje da se dalje razvija“, poručio je Purivatra i naglasio kako već od ove godine treba razmišljati kako da SFF napravi iskorak i postane jedan od najznačajnijih festivala Evrope.

"To bi uveliko pomoglo, ne samo uvrštavanju Festivala među najbolje u Evropi, već bi bilo i generator jedne nove filmske industrije, kako u regionu, tako i u Evropi“, kazao je Purivatra, te dodao:

"U državi kakva jeste, mi smo zadovoljni da uopće imamo podršku. Jer, iz jedne siromašne kase dobiti neki dio novca za filmski festival je veoma dobro. Ipak, mi smo u poziciji da svake godine apliciramo za podršku, što je nedopustivo za jedan ovakav festival. Mislim da je nedostatak kulturne politike veliki problem“, požalio se direktor SFF-a u intervjuu za AA.

Nadalje, Purivatra je istakao da će moto najveće regionalne filmske smotre ove godine biti: "Manje je više“. Dodao je da je cilj organizatora Festivala da se ove godine posebna pažnja posveti kvalitetu i otkrivanju mladih autora. Edukativni segment jedan je od najbitnijih na SFF-u, jer je zahvaljujući programima obrazovanja mladih autora SFF postao regionalni centar filmske industrije. Pored takmičarskih programa koji su bazirani na regiju, Purivatra je istakao da će SFF ponovo ponuditi Sarajevo talent campus i koprodukcijski market (CineLink).

"Zahvaljujući izuzetnoj saradnji s Filmskim festivalom u Berlinu, dobili smo franšizu za Talent campus i mislim da je to jedna od najvrjednijih stvari koje Festival ima. Trenutno razmišljamo o novom projektu koji bi se bazirao samo na jedan segment filmskog posla. Mislim da ćemo to uspjeti razviti u naredne dvije do tri godine. Za to nam je potrebna cijela jedna insfrastruktura koja nije samo film. Taj projekt se dotiče televizije, studija, serija...

Kao uspješan primjer, koji bi i BiH trebala slijediti, Purivatra je označio Tursku.

"Turska je u posljednjih deset godina razvila čitav audio-vizuelni biznis kroz dobre filmove, serije, lansiranje novih glumaca i glumica. Ovakav posao danas daje dobre rezultate kroz veliki broj zaposlenih u turskoj filmskoj industriji i veliku popularnost koju turski filmovi i serije imaju“, tvrdi Purivatra.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom koju je SFF u posljednjih pet godina uspostavio sa turskom kinematografijom i filmskom industrijom, naglasivši kako je prisustvo turskih filmova u takmičarskom programu veoma značajno.

"Prošle i pretprošle godine imali smo i dva velikana turske kinematografije, režisera koji je osvojio "Zlatnog medvjeda" u Berlinu, Semiha Kaplanoglua, te dobitnika nagrade žirija u Cannesu, Nurija Bilgeja Ceylane. Mislim da je Turska jedna velika imperija, i kao država i kao filmska sila. Mislim da BiH ima mogućnosti da puno više radi sa Turskom, a Turska da otkriva talente i priča neispričane priče iz ovog dijela Evrope", istakao je Purivatra, te dodao kako potencijala ima puno, ali da na njemu treba još dosta da se radi.

Kako se festival ove godine podudario s obilježavanjem godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula, Purivatra je za agenciju Anadolija otkrio da je direkcija mislila i na to, te pripremila poseban program tog dana.

"Ovo prvi put da se Festival održava u tom periodu i to je dan koji mora biti obilježen na drugačiji način. Taj dan ćemo posvetiti filmovima koji se tiču ljudskih prava, te razgovoru nas umjetnika o stvarima koje nikada više ne treba da se dese. Također, imat ćemo izložbe, promocije knjiga, panele i mislim da će to biti jedan dostojanstveni dan u okviru SFF-a“, zaključio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra u intervjuu za agenciju Anadolija.