Program oduševio Sarajlije
11

Publika uživala u novogodišnjem koncertu Sarajevske filharmonije

Klix.ba
Jedno od sarajevskih obilježja posljednjeg dana u godini je svakako tradicionalni Novogodišnji koncert sarajevskih filharmoničara koji je sinoć održan u prepunoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo.

Publika je uživala u šarmantnom i lepršavom programu, popularnim valcerima, arijama, polkama, uvertirama. Oni koji su sinoć slušali izvanrednu Mariju Lyudko, sigurno nikada neće zaboraviti prelijepu boju njenog baršunastog i blistavog soprana i duboku ekspresiju u izvedbama poznatih arija i dueta iz opera W. A. Mozarta i F. Lehara.

Burnim aplauzom publika je također nagradila i bas-baritona Hirana Yasushia koji je, pored dueta, izveo i arije Figara iz Mozartove Figarove ženidbe, te Basilia iz Rossinijeve opere Seviljski berberin. Sarajevskoj publici se prvi put predstavio i klarinetist Georges Devdariani koji je zajedno sa sopranisticom izveo The nightingale i “Parto, parto” iz opere La clemenza di Tito.

Sjajni dirigent Yair Samet, gost iz Amerike, vodio je izvedbe solista i orkestra s puno autoriteta i umjetničke predanosti.

Zasigurno najveće iznenađenje večeri bila je Uvertira iz opere William Tell Gioacchina Rossinia koju je orkestar izveo svirajući i na kraju pjevajući, kao i izvedba djela istaknutog meksičkog kompozitora Artura Márqueza, Danzón no. 2. Ovo je jedno od najpopularnijih i često izvođenih djela savremene klasične muzike za orkestar. Muzikom je dočaran plesni stili zvani Danzón koji svoje korijene ima na Kubi, ali je i veoma važan dio folklora u meksičkoj državi Veracruz.

I na kraju, uz neizostavni Straussov Radetzky Marsch, orkestar Sarajevske filharmonije poželio je sretnu Novu 2013. godinu, godinu u kojoj će i sami proslaviti veliki jubilej, 90 godina postojanja.