U gostima kod Amera Kapetanovića
0

Publici predstavljena izložba 10 autora "Hello, Amer"

Sarajevo-x.com
Sarajevska galerija BlackBOX je u utorak otvorenjem izložbe "Hello, Amer" imala priliku publici predstaviti fotografije 10 autora diplomiranih studenata Škole fotografske poezije iz Bukurešta, koji su došli na poziv bh. fotografa Amera Kapetanovića. Cilj njihove posjete je upoznati Sarajevo i BiH, družiti se sa fotografima i sklopiti nova prijateljstva. Žele fotografisati Sarajevo i onda jednom postaviti izložbu tih fotografija u Sarajevu.

Izložbu su otvorili Amer Kapetanović i Francisc Mraz, koji je govor priveo kraju porukom Škole fotografske poezije: "Kroz fotografije koje smo donijeli pokušavamo otvoriti dušu građanima i fotografima Sarajeva. A to treba biti samo početak. Ono što fotografišemo ovdje će postati nova izložba, koja će naći svoj put nazad do Sarajeva. Bosanskohercegovački fotografi će također doći u Rumuniju i to će izazvati ping-pong reakciju punu razmjene izložbi, osjećaja i raspoloženja. Veoma nas raduje ovaj vizualni zagrljaj. To će biti priredba nevjerovatno različitih vizija koje pripadaju sve boljim i boljim ljudima."

Autori fotografija su: Andreea Ciolacu, Cristina Irian, Dafina Jeaca, Dana Cartana, Francisc Mraz, Gyuri Ilinca, Iulia Dumitru, Razvan Bumbes, Stefan Dumitru i Tudor Stanica.

Škola fotografske poezije iz Bukurešta je jedinstvena škola fotografije u ovom dijelu svijeta. Ovo je škola koja ne želi da se takmiči sa drugim školama. U njoj se posvećuje pažnja svakom pojedincu i razvoju njegovih vizuelnih sposobnosti i ne pokušava napraviti fotografe koji će imati identičan prostup po nekom od već ustaljenih šablona. U čitav proces učenja snažno se oslanja na slikarstvo, klasičnu literaturu, klasičnu muziku i zapravo prodire u suštinu dok formu prepušta izboru autora.

Fotografije se mogu pogledati još u srijedu, 18. maja 2011, do 18 sati.