Takmičarskog karaktera
21

Prvi Regionalni festival monodrame "InBox" održat će se u septembru u Travniku

N. C.
Regionalni festival monodrame "InBox" biti će održan u Travniku- Nova Bila, u periodu od 16. do 19. septembra u organizaciji JU Hrvatski kulturni centar Travnik - Nova Bila i Kazališta mladih "Korifej".

Na konferenciji povodom održavanja Festivala govorili su: Anela Križanac, dramaturginja i direktorica festivala, Dragan Komadina, dramaturg i vanredni profesor na Odsjeku za dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Damir Kustura, glumac i Ivana Pekušić, dramaturginja.

Direktorica festivala Anela Križanac pojasnila je da je Regionalni festival monodrame "InBox" manifestacija takmičarskog karaktera koja se organizira sa ciljem popularizacije monodrame kao oblika scenskog stvaralaštva i afirmiranja BiH i regionalnih akademskih glumaca, dramaturga i redatelja te naglasila važnost pokretanja takvog festivala kako za unaprjeđenje kvalitete kulturnog života travničke regije tako i za čitavu BiH.

"Festival će u svom takmičarskom dijelu prikazati 5 monodrama koje će na prvom izdanju festivala učestvovati po pozivu Organizacijskog odbora, a o najboljoj će odlučivati Sanja Nikčević- teatrologinja i kazališna kritičarka (Hrvatska), Vladan Đurković- kazališni redatelj (Srbija) i Josip Pejaković- glumac (BiH) kao predsjednik žirija. S obzirom na tešku godinu koja je iza svih nas, birat ćemo predstave koje odišu pozitivnim duhom i humorom sa željom da ushićenje koje mi osjećamo dok pripremamo ovaj festival prenesemo i na gledatelje", dodala je Križanac.

Dragan Komadina je istaknuo važnost ovakvog festivala za mlade dramaturge, glumce i redatelje kao rijetku priliku da dobiju prostor za pisanje, postavljanje i izvođenje novih tekstova u specifičnoj formi monodrame.

"Osim u takmičarskom programu, vrijednost festivala leži i u njegovom popratnom programu", naglasio je Damir Kustura te dodao da će taj dio festivala obuhvatiti niz radionica, koncerata i predstava za djecu.

Festival poziva sve regionalne autore koji pišu na jednom od BHS jezika da provjere pravila takmičenje na facebook stranici festivala "InBox" ili na web stranici JU Hrvatskog kulturnog centra Travnik- Nova Bila te prijave originalni tekst za monodramu i iskoriste priliku da, kao autori najboljeg teksta, osvoje novčanu nagradu, a da monodrama po njihovom tekstu bude producirana i izvedena na narednom izdanju festivala.

Ideju o pokretanju prvog izdanja festivala podržalo je Ministarstva Civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a podršku su najavili i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB/SBK, Vlada KSB/SBK i Općina Travnik.