Kultura
0

Prva samostalna izložba u "Zvonu"

Sarajevo-x.com
Njegujući tradiciju započetu 1979. godine kada je kafe-galerija "Zvono“ bila jedino mjesto gdje su mladi umjetnici mogli izlagati, Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti "Zvono“ odlučilo je pokrenuti projekt tokom kojeg bi se u 2012. godini održale četiri samostalne izložbe mladih umjetnika iz Sarajeva uz saradnju sa mladim historičarima umjetnosti za koje je konkurs takođe otvoren.

Udruženje "Zvono“ ovim projektom ima za cilj promociju talentovanih umjetnika/umjetnica i historičara/historičarki umjetnosti uz namjeru da talentovani mladi umjetnici/umjetnice i historičari/historičarke umjetnosti prođu kroz iskustvo procesa organizovanja i promocije jedne izložbe, kako bi u budućnosti doprinijeli profesionalnom razvoju umjetničke i izlagačke scene u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. U budućnosti je planirano da se projekat proširi na prostor cijele Bosne i Hercegovine.

Konkurs za prvu od ukupno četiri izložbe je zatvoren. Naredni će biti otvoren u maju, za koji ponovo pozivamo umjetnike/umjetnice I historičare/historičarke umjetnosti da se prijave na mail [email protected]

Na osnovu pristiglih radova odlučeno je da će u okviru projekta ‘’Prva samostalna ‘’ u Zvonu najprije izlagati umjetnik Saša Džino uz saradnju sa historičarkom umjetnosti Elmom Hodžić.

Saša Džino je rođen 1988. u Sarajevu. Diplomirao je na odsijeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na prvoj samostalnoj izložbi izlagaće radove iz ciklusa "Psihoanaliticko poimanje snova kroz lični likovni izraz" Elma Hodžić je rođena 1989. u Trebinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na odsijeku za komparativnu književnost I katedri za historiju umjetnosti. Trenutno je studentica postdiplomskog studija.

Izložba će biti postavljena u Kafe-galeriji ‘’Zvono’’ , ulica Hamdije Kreševljakovića 17 , a datum otvaranja biće naknadno objavljen.