Fondacija Friedrich Ebert
298

Promovisana prva knjiga o toksičnoj muškosti u Bosni i Hercegovini

A. B.
Fondacija Friedrich Ebert u BiH objavila je autorsku knjigu Nikole Vučića, bh. novinara i istraživača kulture i urednika emisije "Izvan okvira" na N1 televiziji o temi toksične muškosti.

Naglasili su da je to prva domaća publikacija na našem prostoru koja otvara prostor za kritičku analizu toksičnog maskuliniteta.

Autor kaže da je na Kritici toksične muškosti radio s namjerom da bosanskohercegovačkoj javnosti ponudi naučno zasnovane, savremene i progresivne ideje o muškosti, koje nisu na talasima tradicionalnih ideologija kojima je namjera rodne uloge držati zabetoniranima.

"Sretan sam da je njemačka Fondacija Friedrich Ebert prepoznala značaj teme. Rezultat toga je ova publikacija, koja može poslužiti i kao priručnik za prepoznavanje toksičnih elemenata u svom ponašanju, to vrijedi prije svega za muškarce. Vjerovao sam da je to korisno, zato sam i išao raditi na tome tako pasionirano", rekao je Nikola Vučić.

Vučič je naglasio da knjiga afirmira široku lepezu maskulinih identiteta i da se nijedan ne uzdiže na neko uzvišeno simboličko mjesto. Na kritičke reakcije u svijetu, kad je riječ o samom konceptu tzv. toksične muškosti, autor publikacije kaže da su uglavnom rezultat zaostalih ideologija te da ne postoje uslovi da bi se uopće vodila rasprava sa tim strujama.

"Primjedbe su u pravilu neutemeljene, kroz njih se želi reći da je ova ideja kritičkog odnosa prema toksičnim maskulinim identitetima zapravo neka uvezena, zapadnjačka ideologija kojom muškarcima poručuje da su nepoželjni takvi kakvi jesu. To nema veze s mozgom. Niko nikom ne poručuje da je nepoželjan kao čovjek. Nepoželjna mogu biti ponašanja, i na to kritika želi baš skrenuti pažnju", rekao je autor publikacije koju su preporučile na čitanje dvije univerzitetske profesorice iz oblasti psihologije i rodnih studija, dr. Dženana Husremović i dr. Zilka Spahić Šiljak.

Profesorica rodnih studija Zilka Spahić Šiljak navela je da djelo otvara oči čitateljima o posljedicama toksične muškosti na živote pojedinca i društva u cjelini, ali i ohrabruje da se ideološke konstrukcije propituju, a toksični elementi mijenjaju.

Univerzitetska profesorica Dženana Husremović osvrnula se na publikaciju riječima da toksična muškost vodi i muškarce u negativna stanja, a posljedice se mogu reflektirati i na mentalno zdravlje.

Promociji publikacije prisustvovali su brojni aktivisti, branitelji ljudskih prava i istraživači, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada.