Kultura
0

Promoviran roman "Sedam strahova" autora Selvedina Avdića

FENA
U okviru Petog salona knjige u petak je u sarajevskoj knjižari Šahinpašić promoviran roman "Sedam strahova" autora Selvedina Avdića.

Govorili su Kruno Lokotar urednik u IK Algoritam koja je objavila ovaj roman, književnik Faruk Šehić i autor.

Kako je rekao Lokotar ovo je knjiga za koju će neke buduće generacije moći reći da im je promjenila poglede na život.

Roman "Sedam strahova" govori o ljubavi i usamljenosti. Knjiga se dotiče i ratnih zločina, ali ne zločina koje su činili drugi već zločina unutar vlastitog tzv. nacionalnog korpusa.

U romanu Selvedina Avdića pripovjedač će se nakon devet mjeseci otupjelosti i depresije zbog ženinog odlaska konačno osmjeliti da ponovno kroči u svijet, ali samo da bi se suočio sa strahom od samoće i potvrdio da poslije svega više ništa ne može biti isto. U njegovom samačkom stanu pojavljuje se Mirna, kći gotovo zaboravljenog prijatelja Alekse, ratna emigrantica, koja mu donosi dnevnik svoga u ratu nestalog oca, pronađen u biblioteci – u Švedskoj. Aleksin dnevnik govori o onome o čemu svi šute, o njegovu susretu s duhom, o gradu pod opsadom, o demonskoj braći Pegaz koja su poletjela na krilima rata, profita, o stvarima toliko opasnim i toliko dragocjenim da o njima najviše, valjda, mrtvi znaju, zapisano je u ovoj knjizi.