Historija BiH
94

Promoviran roman o srednjovjekovnoj Bosni “Posljednji bosanski Did”

Klix.ba
Roman "Posljednji bosanski Did" Semira Spahića promoviran je danas u ilijaškom Kulturno sportskom centru u okviru obilježavanja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH.

Promotori su bili prof. dr. Enver Kazaz i doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac, vlasnik tešanjskog Planjaxa koji je izdavač ovog romana.

"Mi smo narod koji malo pažnje poklanja svojoj prošlosti pa tako većina nas danas malo zna o srednjovjekovnoj Bosni i našim precima Bogumilima, a samo Bosna ima usud da je u jednom važnom historijskom trenutku, dolaskom Osmanlija, izgubila i državu i jedan narod i njihovu vjeru. Tada su bosanski Bogumili doslovice nestali, a mi im ne pridajemo skoro nikakvu pažnju i tako dozvoljavamo kojekakvih kvazihistoričarima da po svom nahođenju, nacionalnim interesima ili diktatu politike 'prave' historiju Bosne. Mi smo jako malo takvu historijsku tragediju koristili kao materijal za umjetnost, književnost ili film", rekao je autor ove knjige Semir Spahić.

Ovaj roman, iako ne doslovice historijski, ima cilj da ljude potakne da se više zainteresuju o historiji svoje zemlje, pogotovo što daje emotivnu sliku Bosne transponiranu u historijske okolnosti i istovremenio nudi mogućnost komparacije vremena od prije 600 godina i onoga što se danas događa u i oko BiH.

Kazaz se posebno osvrnuo nadasve razumljiv jezik ovog romana, te kazao kako je autor vrlo vješt pripovjedač koji zna da kombinuje psihološku motivaciju i historijske okolnosti.

"Ovaj roman ima nekoliko važnih zapleta u političkim borbama oko bosanskog prijestola i ima jednu finu ljudsku i ljubavnu priču i osvjetljava horizont jedne dobre duše koja je prinuđena napraviti pakt sa političkim neistomišljenicima da bi ostvarila svoj ideal", rekao je rekao je profesor Enver Kazaz.

Bajruzin Hajro Planjac je istakao da je tek što je izašao roman pobrao simpatije čitalaca i da Planjax već sada razmišlja o drugom izdanju, te o posebnom ilustrovanom četverotomnom izdanju za mlađe čitaoce.

Roman „Posljednji bosanski Did“ će svoje promocije imati i u drugim gradovima u BiH.