Kultura
0

Promoviran projekt obilježavanja kulturno historijskog nasljeđa u Sarajevu

FENA
Postavljanjem informacijske table o Svrzinu kuću, jednom od bh. nacionalnih spomenika, danas je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH promovirala projekt obilježavanja kulturno historijskog nasljeđa Sarajeva.

U okviru ovog projekta, koji se realizira uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u narednih nekoliko dana na području Sarajeva bit će postavljene informacijske table uz 30 nacionalnih spomenika.

Članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amra Hadžimuhamedović kazala je kako je cilj da se postavljanjem ovih tabli širom naše zemlje kulturno historijsko nasljeđe približi građanima.

Također, na ovaj način se pomaže integriranju nasljeđa u razvoj turizma, te uspostavlja jedinstven sistem vizuelnih komunikacija o kulturno historijskom nasljeđu.

U Sarajevu je dosad 55 dobara proglašeno nacionalnim spomenikom i uz svaki je planirano postavljanje informacijskih tabli.

Ove table su jedinstvenog dizajna zasnovanog na međunarodnim standardima interpretacije kulturno historijskog nasljeđa, a uradio ih je dizajner Britanskog vijeća magistar Kenan Zekić.

Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney kazao je kako je historijsko i kulturno nasljeđe u BiH jedinstveno u Evropi, te da je primjer takvog nasljeđa i Svrzina kuća, uz koju je danas postavljena informacijska tabla.

On je izrazio zadovoljstvo što američka vlada pomaže realizaciju ovog projekta, dodajući kako BiH ima bogat i raznolik historijski potencijal za razvoj turizma.

"Jedan od najvećih resursa za razvoj turizma, bez kojeg nema ni ekonomskog razvoja zemlje, jeste promocija nacionalnih spomenika", naglasio je ambasador McElhaney.

Vrijednost projketa postavljanja 30 informacijskih tabli uz nacionalne spomenike na području Sarajeva iznosi 30.000 KM.

Svrzina kuća uz koju je danas postavljena tabla najreprezentativniji je primjerak stambene arhitekture iz osmanskog perioda u BiH. Sagrađena je davne 1640. godine, a stradala u požaru 1697. godine. Obnovljena je u toku 18. stoljeća.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je Svrzinu kuću proglasila nacionalnim spomenikom BiH u novembru 2004. godine.

Dosad je Komisija donijela 409 odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenikom i planira uz svaki postaviti odgovarajuću informacijsku tablu.