Kultura
7

Promocija u Goraždu: Detalji posljednjih godina osmanske vladavine u BiH

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Centar za kulturu Goražde i Planjax group organizirali su u ovom gradu promociju edicije "Historija Bosne i Hercegovine 1788 – 1878." autora prof.dr. Galiba Šljive.

Edicija od 12 knjiga govori o najburnijem periodu, o stotinu godina osmanske vlasti u našoj zemlji i to gotovo iz dana u dan.

Knjiga je životno djelo historičara prof. dr. Galiba Šljive a ugledni profesori i naučnici iz BiH okarakterisali su ga kao prvo djelo koje govori o pravoj istoriji BiH.

"Značaj ove knjige je u činjenici što su mnoge ličnosti, događaji i krajevi koji su u historiji bili nepoznati ili manje poznati, zahvaljujući autoru, sada dostupni svima.Profesor Šljivo je na ovom naučnom projektu radio duže od tri decenije, istražujući arhivsku građu u BiH i inostranstvu. U knjizi su detaljno opisani događaji iz perioda posljednjih devet decenija vladavine Osmanskog carstva u BiH. Edicija govori o događajima u BiH u posljednjih 100 godina osmanske historije, kada je BiH bila vrlo interesantna mnogim evropskim državama. Među njima je izdvojio Austriju, Rusiju i Italiju, a kao razlog naveo je geografski položaj BiH. Knjigu preporučujemo svima koje interesuje historija ili onima koji se protive postojanju BiH", ističe dr. Enes Kujundžić, promotor.

Komplet od 12 obimnih monografija na oko 7.800 strana štampala je i izdala Izdavačka kuća Planjax iz Tešnja. Prvo izdanje je objavljeno 1992. godine,te je praktično nestalo u vihoru rata.