Kultura
21

Promocija "Kuće mostarskog kadije" Ferida Buturovića u Mostaru i Sarajevu

Klix.ba
Ferid Buturović
Ferid Buturović
Ferid Buturović će 9. decembra u 18 sati u prostorijama hotela Bristol u Mostaru promovisati svoju knjigu "Kuća mostarskog kadije - sjećanja skojevca, ilegalca i partizana".

Nekoliko dana poslije promocija djela o omladinskom pokretu, borbi i stradanjima mostarske mladosti u Drugom svjetskom ratu će biti održana i u Sarajevu, i to 16. decembra.

"Događaji su istiniti (opisani u knjizi), ličnosti autentične", potvrđuje jedan od recenzenata, prof. Ibrahim Bušatlija. Akademik Muhamed Filipović u istom svojstvu ocjenjuje da knjiga realizuje njegovo stanovište "da svi ljudi koji su bili učesnici i sudionici treba da pišu o svom iskustvu i saznanjima, objektivno, bez sentimenata i opčih fraza", te "da bi ta svjedočanstva trebala biti važni dokumenti i historijski izvori ".

Za akademika Mirka Pejanovića će ova knjiga "biti od koristi ne samo istorijskim istraživanjima, već i nadolazećim mladim generacijama", pa je i zato preporučuje javnosti.

Politički radnik i publicista Gradimir Gojer piše u svojoj recenziji da je knjiga "Kuća mostarskog kadije" više od svjedočanstva. "Ona ima gabarite jednog proznog omaža narodnooslobodilačkom pokretu i antifašističkoj suštini svih boraca u ovom časnom pokretu otpora".

Ocjene knjige su nesumnjivo pozitivne. Konačno mišljenje potvrdit će prihvat knjige u široj javnosti i posjete njenoj promociji.