Knjiga "Kuća mostarskog kadije" predstavljena i u Sarajevu

F
FENA
17.12.2015. u 16:27
0
0
Knjiga "Kuća mostarskog kadije" predstavljena i u Sarajevu
0
1/6 Foto: FENA
2/6 Foto: FENA
3/6 Mirko Pejanović (Foto: FENA)
4/6 Ferid Buturović (Foto: FENA)
5/6 Foto: FENA
6/6 Foto: FENA
Knjiga "Kuća mostarskog kadije-sjećanja skojevca, ilegalaca i partizana“ autora Ferida Buturovića predstavljena je sinoć u Sarajevu.
U knjizi je, po riječima autora, prikazan jedan sudar stvarnosti i iluzije što je ujedno njena osnovna ideja.

"Ovo je moje iskustvo i ono što sam ja doživio, a opisani događaji u knjizi su istiniti. Bio sam crveni skojevac i za vrijeme Drugog svjetskog rata došao sam na područje istočne Hercegovine i sudario sam se s jednom partizanskom stvarnošću koja je bila okrutna, koja ni najmanje nije sličila mojim snovima o partizanima", kazao je novinarima Buturović.

Naveo je da je knjiga više od svjedočanstva i da govori o onome što su bili ideali za koje su se borili, te o tome što je lično doživljavao.

Jedan od promotora knjige akademik Mirko Pejanović izjavio je da je Buturović jedan od onih koji su bili uključeni u antifašistički narodnooslobodilački pokret grada Mostara.

"Radi se o knjizi koja na jedan neobičan i autentičan način donosi kazivanje o vremenu antifašističke narodnooslobodilačke borbe, o herojstvu ljudi u toj borbi i o vrijednostima antifašizma", naglasio je Pejanović.

Buturović je u naslovu stavio svoje porijeklo - on potiče iz familije u kojoj je otac bio kadija, a u tu vrijeme kadija je bio u vrhu društvene elite. Ipak, on i njegov brat i svi iz te familije su postali pripadnici narodnooslobodilačkog antifašističkog pokreta i bili su u partizanskim odredima.

Pejanović je naveo da njegovo bilježenje događaja i aktera iz vremena antifašističke borbe ima višestruki značaj i to za istorijska istraživanja, za našu potpuniju spoznaju vrijednosti antifašističkog pokreta, kao i za odgoj budućih generacija.

"Iz cjeline knjige se može izvesti da je antifašizam značio borbu za slobodu, za oslobođenje zemlje, borbu za demokratiju, zajednički život i vrijednosti tolerancije i da je značio borbu za uspostavu i izgradnju države BiH u godinama pobjeda u narodnooslobodilačkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata", dodao je Pejanović.

O knjizi je govorio i akademik Muhamed Filipović, a promociju su organizirali Kantonalni odbor Saveza antifašističkih boraca Kantona Sarajevo i Krug 99.

Ferid Buturović, nosilac Partizanske spomenice 1941 i više ratnih odlikovanja, knjigu je posvetio svojim palim drugovima.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: