{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promocija knjige "Organizovani kriminal u BiH"

S
18.2.2010. u 14:09
0
14
Promocija knjige "Organizovani kriminal u BiH"
0
Promocija knjige "Organizovani kriminal u BiH"
Promocija knjige „Organizovani kriminal u Bosni i Hercegovini – tranzicijske dileme„ autora Mirze Smajića, biće održana u srijedu 24.02.2010.godine u 13 sati na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Radi se o prvoj knjizi koja se bavi organiziranim kriminalom na području BiH.
Dugogodišnja demokratska tranzicija Bosne i Hercegovine praćena reformama sigurnosnog sektora i problemima nefunkcionalne ustavno-pravne strukture kao ključni sigurnosni izazov nametnula je problem organiziranog kriminala.

Autor analizirajući izazove koje organizirani kriminal postavlja pred bosanskohercegovačko društvo i državu obrađuje njegove različite pojavne oblike kao što su fiktivno poslovanje kojim država godišnje gubi oko 1,5 milijardi eura, zatim organizirana krađa motornih vozila u kojoj je posebno naglašena suradnja regionalnih kriminalnih grupa sa područja Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore....

Istraživanja autora pokazuju da je organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini u stalnom porastu te u tom smislu nudi i moguća rješenja kojim bi se olakšao rad tužiteljstva u vidu preuzimanja pozitivnih praksi iz zapadnih zemalja u borbi protiv organiziranog kriminala. Jedno od rješenja jeste institut obrnutog dokaznog tereta, tj., da osumnjičeni gubi cjelokupnu imovinu ukoliko ne može dokazati porijeklo pokretne i nepokretne imovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: