List s tradicijom
2

Promocija bh. književnog časopisa "Život" održana u Ljubljani

M. A.
U četvrtak, 14. novembra, u Ljubljani, u Centru za poeziju Tomaža Šalamuna, predstavljen je bh. književni časopis Život. Moderator je bio Pavel Ocepek, lektor za slovenski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je u jednom od ovogodišnjih brojeva Života uredio blok o savremenoj slovenskoj književnosti.

Osim Almira Bašovića, glavnog i odgovornog urednika časopisa, u razgovoru su učestvovale profesorice Alojzija Zupan Sosič, Mateja Pezdirc Bartol i Irena Novak Popov, koje su napravile izbor i napisale uvodne tekstove o slovenskoj prozi, drami i poeziji.

Pavel Ocepek kaže da mu je drago što je imao priliku da kao saradnik Života učestvuje u predstavljanju slovenske književnosti i u povezivanju slovenske i bosanske kulture.

Alojzija Zupan Sosič, Mateja Pezdirc Bartol i Irena Novak Popov su napisale vrlo kompetentne tekstove i napravile izbor onoga što je trenutno u slovenskoj književnosti najzanimljivije, a Dejan Tešić je to preveo na bosanski jezik.

Povodom ljubljanskog predstavljanja Života, Almir Bašović je kazao da nakon ovako ozbiljnih i sjajnih razgovora kao što je bio razgovor sa slovenskim kolegicama i Pavelom Ocepekom kao "dobrim duhom" slovensko-bosanske kulturne suradnje, on kao urednik barem nakratko zaboravi na uvjete u kojima časopis izlazi te dodaje da Život nastavlja živjeti, jer ga nakon predstavljanja u Ljubljani očekuju i promocije u Brčkom, Zagrebu, Beogradu, Goteborgu...

Život je najstariji bh. književni časopis koji izlazi od 1952. godine, a čiji su urednici kroz historiju, između ostalih, bili Meša Selimović i Mehmedalija Mak Dizdar.