Kultura
0

Projekt Ars Aevi predstavljen u Beogradu

FENA
Na poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića i direktorice Muzeja savremene umetnosti Beograda Branislave Anđelković, generalni direktor Enver Hažiomerspahić i izvršna direktorica Ars Aevija Amila Ramović u Beogradu su zvanično predstavili Projekt Ars Aevi za stvaranje Muzeja savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu.

Organizatori su ovom prilikom objavili da će, nakon Sarajeva, Milana, Prata, Ljubljane, Venecije, Beča, Bolonje, Istanbula i Podgorice, vodeća institucija za savremenu umjetnost u Srbiji, Muzej savremene umjetnosti Beograda, priključiti se osnivačima Kolekcije Ars Aevi i u 2012. godini predstaviti izložbu najznačajnijih regionalnih umjetnika koja će postati naslijeđem sarajevskog muzeja.

Direktorica Anđelković je ovom prilikom izjavila da “iako mnogi evropski muzeji pretenduju da se smatraju jedinstvenim, Ars Aevi sigurno jedini zaslužno nosi ovaj epitet” te je istakla da je za Muzej savremene umjetnosti Beograda i nju kao umjetničku direktoricu čast da bude dio ove široke internacionalne inicijative.

Ona je rekla da je Muzej već obavio pripreme za osnivačku izložbu novog nukleusa Kolekcije Ars Aevi koji će biti formiran u Beogradu 2012. godini i najavila da će koncepcija ove nove kolekcije za Sarajevu biti saradnja renomiranih umjetnika iz regiona.

U završnom dijelu programa organiziran je skup predsjednika država, ministara, predstavnika UNESCO-a i umjetnika i umjetnčkih orgaizacija. Tom prilikom član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović predstavio je Projekt Ars Aevi generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj i zahvalio joj na imenovanju Renza Piana za ambasadora dobre volje UNESCO-a za Projekt Ars Aevi.

Predsjednici Izetbegović i Tadić potvrdili su da je Ars Aevi vrhunski projekt međudržavne regionalne i Evropske saradnje i iskazali svoju spremnost da daju svoju podršku njegovoj realizaciji, namjeri za izgradnju Muzeja Ars Aevi preka projektima Renza Piana do kraja 2014. godine.

Devetom UNESCO-ovom samitu šefova država jugoistočne Evrope prethodila je ministarska konferencija u Legatu Milice i Rodoljuba Čolakovića.

Cilj okruglog stola, održanog pod nazivom “Savremena umjetnička produkcija u regionu jugoistočne Evrope - naslijeđe za budućnost”, bio je realizacija prijedloga akcione platforme koja bi trebalo da ponudi osnove za unapređenje saradnje država i umjetnika u regionu na stvaranju i očuvanju buduće baštine čovječanstva koju čini i savremena umjetnost.

Na okruglom stolu su, pored ministara kulture iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Moldavije i Grčke, kao i predstavnika Albanije i Turske, učestvovali i predstavnici Muzeja Ars Aevi i drugi profesionalci iz svijeta umjetnosti regiona.