{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Projekcija filma "Kuća od sto miliona dolara" u SARTR-u

F
7.5.2015. u 16:15
4
5
Projekcija filma "Kuća od sto miliona dolara" u SARTR-u
4
Projekcija filma "Kuća od sto miliona dolara" u SARTR-u
Projekcija filma Rešada Kulenovića "Kuća od sto miliona dolara", nastala u produkciji Al Jazeere Balkans, bit će održana sutra u Sarajevskom ratnom teatru U okviru programa dvadesetog Modula Memorije.
Radnja filma se dešava u Hebronu, gradu na Zapadnoj obali i jednom od najspornijih mjesta u Palestinskim okupiranim teritorijama, a priča govori o Palestincu Muhamedu i Izraelcu Eyalu čija su iskustva oblikovana sistematskom dehumanizacijom civila i vojnika koja je proizvod okupacije.

Podsjećajući da je Hebron sveto mjesto i za Jevreje i muslimane, te ga i jedni i drugi prisvajaju, autor filma Rešad Kulenović je istakao da ovaj grad zapravo predstavlja mikrokosmos velikog sukoba između Izraela i Palestine.

"Kroz priču dvojice običnih ljudi istraživali smo na koji način palestinski građani i izraelski vojnici plaćaju danak ovom političkom haosu. Muhamed je sin palestinskog obućara koji se bori da zadrži svoj porodični dom uprkos insistiranjima i ogromnoj novčanoj ponudi za njegovu prodaju, a Eyal bivši vojnik IDF-a koji se kroz aktivistički rad bori da približi izraelskim građanima svakodnevicu života na okupiranim teritorijama", rekao je Kulenović.

Projekcija filma "Kuća od sto miliona dolara" bit će pretposljednji programski sadržaj dvadesetog Modula Memorije, a ovaj multimedijalni projekat Internacionalnog teatarskog festivala MESS - Scena MESS, zvanično će zaključiti nova izvedba predstave Selme Spahić "Kokoš" koja je zakazana za 13. maj u Sarajevskom ratnom teatru, saopćeno je iz MESS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: