Kultura
10

Zatvoren 20. Modul memorije: Umjetnost u službi mira, ljubavi, ljepote različitosti i suosjećanja

Klix.ba
Izvedbom predstave "Kokoš", režiserke Selme Spahić, sinoć je u Sarajevskom ratnom teatru zvanično zatvoren dvadeseti Modul memorije, multimedijalni projekat Internacionalnog teatarskog festivala MESS - Scena MESS.

Modul memorije je i ove godine ponudio bogat program koji je sadržavao izložbe fotografija, izvedbe predstava i projekciju jednog dokumentarnog filma, a svi programski sadržaji su, kao i prethodnih godina, kroz umjetnost slavili mir, ljubav, ljepotu različitosti i suosjećanja.

Umjetnički direktor Modul Memorije, Nihad Kreševljaković, istakao je da mu je veoma drago što je sačuvan kontinuitet ovog projekta s obzirom da se radi o programu koji se već dvadeset godina bavi istraživanjem umjetnosti nastale kao posljedice radikalnih situacija.

"Modul memorije sugerira da estetika ne može biti odvojena od etike, a takav koncept baziran je na našem vlastitom iskustvu, odnosno umjetnosti nastaloj u periodu opsade. Program Modul memorije je također važan s obzirom da njeguje empatiju, te nas uči da iz svakog iskustva, koliko god bilo loše, trebamo nastojati nešto naučiti i postati boljim ljudima", rekao je Kreševljaković te se zahvalio svim građanima i građankama Sarajeva koji su bili dio ovogodišnjeg programa.

U okviru bogatog teatarskog programa, ovogodišnji Modul memorije je premijerno prikazao predstavu Borisa Liješevića, "Brašno u venama", zasnovanu na tekstu Igora Štiksa dok je publika također imala priliku pogledati nova igranja predstave "Prst", Sabrine Begović-Ćorić i ostvarenje Dine Mustafića, "Životinjska farma". Svoje fotografije sarajevskoj publici je izložbama "Temporary permanence" i "Palestinske priče" predstavio autor David Verberckt, dok su ljubitelji sedme umjetnosti imali priliku pogledati projekciju filma "Kuća od sto miliona dolara", autora Rešada Kulenovića.

Programski sadržaj Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, nastavit će se majskim repertoarom Scene MESS, a naredno igranje je zakazano za petak, 15. maj u Sarajevskom ratnom teatru, kada će premijerno pred sarajevskom publikom igrati predstava Selme Spahić, "Natatorijum", nastala u produkciji Narodnog pozorišta Subotica.

Tradicionalno, Modul Memorije se održava između 6. aprila i 9. maja, na kreativan način obilježavajući važne datume u historiji Sarajeva, uključujući i 2. maj, kada je 1992. počela najduža opsada u historiji modernog ratovanja. Tokom 20 godina, ovaj multimedijalni program Internacionalnog teatarskog Festivala MESS – Scena MESS, sačuvao je od zaborava stotine dokumenata, fotografija, video materijala i ponudio nove kreativne sadržaje kojima su rat i stradanje u BiH, ali i na drugim krajevima svijeta poslužili kao motiv za umjetnička djela kao vid suosjećanja i kulture pamćenja.