Kultura
0

Projekat za djecu i mlade "Fakat Drama"

Klix.ba
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
U ponedjeljak, 20. januara u prostorijama SARTR-a započela je petodnevna teatarska radionica pod nazivom "Fakat Drama", koja je organizirana kao saradnja između Sarajevskog ratnog teatra i British Councila.

Prvi dio edukativnog teatarskog projekta za djecu i mlade "Fakat Drama" trenutno broji petnaestak djevojčica i dječaka uzrasta od 12 do 15 godina. Ovom radionicom u SARTR-u su odlučili otvoriti prostor i način da se njihov glas čuje i razvije generacija koja će biti sposobna dati kvalitetniji doprinos bh. društvu.

Radionice vode istaknute mlade glumice Amila Terzimehić, Ana-Mia Milić, Irma Alimanović Alihodžić, izvršna producentica i program menadžerica SARTR-a i flautistkinja Sabina Šabić, a kao gošće tu su i teatarske pedagoginje iz Velike Britanije Sarah Stephenson i Allie Spencer, koje više od 10 godina vode teatarski program za djecu i mlade pri teatru Nottingham Playhouse u Nottinghamu.

Školski raspust je vrijeme kada ovakve višednevne radionice mogu doći do punog izražaja, te prilika za pozorišne kuće da obogate svoju ponudu. U tom smislu im se otvaraju prilike i za dodatnu zaradu.

"Ovaj projekt je nastao kao pokušaj da se kulturna scena obogati za ono što je važno – jer ovim dobijamo novu publiku i nove učesnike kulturne scene koja je esencijalna za šire društvo. Drugi ključni elemenat cijele priče je da pomognemo našim teatarskim profesionalcima da steknu iskustvo i vještine u radu s mladima. Stoga smo u British Councilu odlučili da uvežemo SARTR i teatarsku kuću iz Velike Britanije koja ima dugogodišnje iskustvo na ovom planu, a to je Nottingham Playhouse. Naš je cilj da razvijemo i obučimo edukatore u ovoj oblasti i razvijemo projekat na prostoru cijele BiH", izjavila je direktorica Britanskog savjeta u BiH Larisa Halilović.

Program će obuhvatati niz teatarskih radionica, a prva od njih održava se tokom ove sedmice. Mladi polaznici će kroz intenzivan i svakodnevan rad upoznati neke od pozorišnih vještina, a radit će na temu klasičnog djela – Molièreovog Tartifa. Tim povodom, gost tokom prvog dana projekta bio je i Nermin Hamzagić, reditelj predstave "Tartif" koja je na tekućem repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Planirano je da posljednji dan, u petak 24. januara, bude upriličena prezentacija rada na sceni koja će biti otvorena za javnost. Detaljne informacije o prezentaciji uslijedit će uskoro.