Kultura
0

Program MESS-a za publiku svih generacija

FENA
Internacionalni teatarski festival MESS, njegovo 51. izdanje, predstavit će od 30. septembra do 9. oktobra publici u Sarajevu i Zenici 32 teatarska ostvarenja iz cijelog svijeta.

Festivalski programi World MESS, Mittel Europa, Future MESS i Children MESS dovest će oko 500 gostiju iz 15 zemalja, saopćeno je iz Pres-službe MESS-a.

Ovogodišnji MESS će u noći otvaranja imati i festivalske premijere - "Rušenje Ajfelovog tornja" u režiji Kushtrima Bekteshija u produkciji MESS-a, i predstavu "Pismo iz 1920." u režiji Olivera Frljića u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i MESS-a.

Treća festivalska premijera bit će predstava "Fudbalske priče/ruža za Terezu" EastWest Centra u režiji Harisa Pašovića.

Mjesto susreta tokom Festivala bit će i okrugli stolovi teatarske kritike, te radionice i master-class vrhunskih stručnjaka koji će bogata iskustva podijeliti s mladim glumcima, rediteljima, dramaturzima i drugim teatarskim radnicima.

Ove godine festival je ponovo takmičarskog karaktera, a o laureatima će odlučivati internacionalni žiri.

Festival će 30. septembra otvoriti u Sarajevu predstava "Sconcerto" koja će biti izvedena u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom.

Ove godine MESS je ostvario saradnju i s Balet Festom Sarajevo, u okviru koje će predstaviti djela vrhunskih koreografskih stručnjaka Emioa Grecoa s predstavom "Hell", te Alaina Platela "Gardenia".

Među ostvarenjima koja će pobuditi veliku pažnju i publike i kritike bit će gostovanje trupe "Rimini Protokoll", te češka predstava "Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža", čiju režiju potpisuje Michal Dočekal.

Posebno zanimljivo će biti gostovanje iz Rumunije, Mađarskog teatra iz Cluja, koji će se predstaviti izvedbom "Leonce i Lena" u režiji Gabora Tompe.

U okviru programa Mittel Europa, pored festivalske premijere Oliver Frljić će se predstaviti i komadom "Otac na službenom putu" u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda, te "Hipermnezija" Selme Spahić, dok su izuzetno visoke ocjene selektora dobile predstave koje će predstavljati BiH – "Radnička hronika" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, te "Arapska noć" u koprodukciji BNP Zenica i NP Tuzla.

Future MESS će ponuditi deset predstava, od kojih je dio u okviru IYME (International Young Makers Exchange) programa, te će poseban naglasak biti na radionicama s teatarskim profesionalcima.

Za najmlađe MESS-ovce tu su predstave iz BiH - "Mali princ", "Kapetan Džon Piplfoks" i "Pinokio u nevolji", Srbije - "Knjiga lutanja" i Hrvatske - "Padobranci ili umjetnost o padanju".

Ulaznice će biti u prodaji od ponedeljka, 19. septembra.

Cijene ulaznica bit će od tri KM za dječiji program, te pet KM za IYME predstave koje se igraju na ASU, i za balkon u Narodnom pozorištu Sarajevo. Sve ostale predstave su 10 KM, dok su festivalske premijere, te od I do VII reda i I red loža u Narodnom pozorištu Sarajevo 15 KM.