Kultura
0

Probe za mjuzikl Annie u toku: premijera u junu

Klix.ba
Već nekoliko mjeseci Institut za muziku, teatar i multimediju (iMTM), u saradnji sa Narodnim pozorištem i agencijom McCann Sarajevo, radi na pripremi hit mjuzikla za odrasle i djecu Annie.

Muzičko-scenska izvedba istoimenog američkog filmskog hita iz 1982. godine o djevojčici iz sirotišta, po muzici Charlesa Strousea, bit će premijerno prikazana na sceni Narodnog pozorišta početkom juna.

"Ovo je prva profesionalna postavka mjuzikla sa djecom uzrasta od 6-14 godina u glavnim ulogama, koja će se realizirati u Bosni i Hercegovini!" ponosno ističe Alma Ferović Fazlić, direktorica iMTM-a, koja na ovom projektu potpisuje i muzičku režiju, i pojašnjava: "Naša adaptacija podrazumjeva jako puno aktera na sceni. Čak 40-ak djece i deset odraslih uloga igrat će rame uz rame. Puno šarenila, veselja, divnog pjevanja i svakakve raskoši u teatarskom smislu krasit će ovu produkciju koja će se zasigurno dugo pamtiti".

U tri kruga audicija među 70-ero djece odabrano je njih 14 za glavne uloge i 18 za pjevačko-plesni ansambl. Glumačku podjelu čine i polaznici škole pjevanja i glume Instituta MTM, studenti Akademije scenskih umjetnosti ali i profesionalni pjevači - solisti Opere Narodnog pozorišta Melisa Hajrulahović-Tomić i Jasmin Bašić.

Svakog vikenda koreografkinja Samra Mlinarević Mandić vježba plesne tačke mjuzikla sa odraslima I sa djecom.

"Ima dosta zahtjevnih elementa u koreografiji. Ali na audicijama birali smo djecu koja su i vokalno i plesno sposobna kako bi mogli izvesti malo složenije elemente", kaže Samra i dodaje "Oni su divni. Zaista daju sve od sebe, a mi se trudimo da ispunimo njihova očekivanja da budu sjajni na sceni i da sve uobličimu u jednu sjajnu priču."

U žeji da približimo javnosti u BiH muzički teatar kao žanr, agencija McCann Sarajevo je osmislila komunikaciju za mjuzikl Annie. Ovo je značajan edukativni projekat I ponosni smo da je naša agencija pro bono partner mjuzikla za djecu i odrasle Annie koji će definitivno biti jedno od najznačanijih teatarskih ostvarenja sezone i zasigurno veliki hit za koji će se tražiti karta više”, pojašnjava Vesna Vlašić Jusupović, direktorica agencije McCann Sarajevo.

Reditelj Riad Ljutović ima zdatak da sve elemente glume, plesa i pjevanja uspješno spoji u jednu cjelinu. Radi probe sa odraslim glumcima, a rado prati i rad kolega sa djecom. „Za sada radimo sve u odvojenim dijelovima, a onda ćemo sve segmente spojiti u jednu konačnu predstavu“, pojašnjava Ljutović i kaže „Mislim da će ovo biti sjajno za svu publiku, ne samo za djecu, nego i za odrasle. Jer, lijepo je gledati tu energiju djece koju nam oni nude, a to je zaista iskrenost.“

Kreativni tim projekta čine još: trenerica glume Gordana Boban, aranžer muzike Adnan Mušanović, asistentica koreografkinje ŠahzuDina Pelenda, edukatorica djece za glumu Irma Alimanović Alihodžić i korepetitorica Irma Mulić.

Annie dolazi kao četvrta produkcija Instituta za muziku, teatar i multimediju (iMTM), nakon mjuzikala Briljantin, Footloose i Prljavi ples.