Kultura
194

Mjuzikl Annie premijerno u BiH: Dvije večeri zaredom puna sala Narodnog pozorišta Sarajevo

Klix.ba
Dvije noći zaredom, u petak i subotu, pred brojnom publikom u Narodnom pozorištu Sarajevo, premijerno u Bosni i Hercegovini izveden je mjuzikl za djecu i odrasle "Annie".

Adaptacija kultnog američkog muzičko-scenskog spektakla “Annie”, u režiji Riada Ljutovića na sceni spojila je čak 70 aktera, djece i odraslih.

U ulozi Annie prvu noć zablistala je djevojčica Asja Čamdžić, a na drugoj premijeri publiku je u istoj ulozi oduševila sjajna Amina Bilalbegović. Uz pomoć ostalih malih kolega, djece uzrasta od 3 - 14 godina, bosanskohercegovačke Annie su predstavile priču o okrutnom životu u sirotištu ali i o velikoj međusobnoj ljubavi, prijateljstvu i solidarnosti zbog kojih ovaj mjuzikl i ima sretan kraj.

Sjajne role odgirale su i njihove starije kolege: Jasmin Bašić koji tumači najbogatijeg čovjeka na svijetu i usvojitelja malene Annie, Olivera Warbucksa, Melisa Hajrulahović Tomić kao Miss Hannigan i Samra Mlinar Mandić u ulozi Grace Farrell.

Songovi "It's hard knock life" i "We got Annie" posebno su oduševili publiku, čije ovacije su tokom predstava dodatno bodrile aktere na sceni. Obje večeri, dugotrajnim pljeskom publika je nagradila protagoniste i na kraju spektakularnih izvedbi.

"Čestitam i divim se svakom učesniku tima, i djeci i odraslima. Beskrajno hvala na sjajnoj saradnji. Hvala i publici koja je pokazala veliki interes i pružila nam veliku podršku", poručila je Alma Ferović Fazlić, direktorica Instituta za teatar, muziku i multimediju.

Zbog velikog interesa publike u junu planirane su i prve reprizne izvedbe mjuzikla, a u njima će na sceni Narodnog pozorišta zaigrati i treća Annie, djevojčica Aja Saračević Mijatović.

Pripreme za bosanskohercegovačku premijeru trajale su nekoliko mjeseci, a mjuzikl je nastao u saradnji iMTM-a sa Narodnim pozorištem Sarajevo i agencijom McCann Sarajevo.

Podsjećamo, mjuzikl "Annie", za koji je muziku napisao Charles Strouse, libreto Martin Charnin, a dijaloge Thomas Meehan, premijerno je prikazan na Broadwayu 1977. godine. Hollywood je 1982. producirao istoimeni film koji je također ostvario veliku popularnost.