{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijem u povodu Evropskih kulturnih susreta i pristupa BiH Međunarodnoj organizaciji frankofonije

F
11.12.2010. u 19:17
0
1
Prijem u povodu Evropskih kulturnih susreta i pristupa BiH Međunarodnoj organizaciji frankofonije
0
Prijem u povodu Evropskih kulturnih susreta i pristupa BiH Međunarodnoj organizaciji frankofonije
Centar Andre Malraux organizirao je u subotu uvečer u knjižari "Šahinpašić" prijem u povodu zvaničnog otvaranja Evropskih kulturnih susreta u Sarajevu i pridruživanja BiH Međunarodnoj organizaciji frankofonije.
Francuski ambasador u BiH Roland Gilles istaknuo je zadovoljstvo zbog održavanja manifestacija koja u svom programu obuhvata razne oblike kulture, te njenu važnost za razmjenu kulturnih vrijednosti.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovao je i Stephan Hessel, nekadašnji diplomat koji je poznat po podršci odbrani ljudskih prava u Francuskoj i svijetu. Sudjelovao je u izradi Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine, a i danas, iako ima više od 90 godina, nastavlja s borbom za odbranu ljudskog dostojanstva.

Savjetnica u kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Jasmina Pašalić istaknula je značaj pristupa BiH Međunarodnoj organizaciji frankofonije u svojstvu posmatrača u oktobru ove godine, a njeni ciljevi su doprinos širenju francuskog jezika i kulture, poštivanje ljudskih prava, te brojne druge aktivnosti.

U povodu Evropskih kulturnih susreta u knjižari "Šahinpašić" postavljena je izložba inspirirana djelima francuskog književnika i filozofa Alberta Camusa. U okviru tih susreta u petak uvečer upriličeni su susreti s francuskim piscima i filozofima.

Novi koncept Susreta pruža bogatiji sadržaj sarajevskoj publici koji se odsad ne tiče samo književnosti, već i brojnih drugih oblasti kulturnog života, a bit će zatvoreni radionicom koja je planirana za 25. decembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: