Komentari (49)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Bosna da prostis jedna zemlja imade I posna i bosa da prostis I hladna i gladna I k tomu jos Da prostis.... Bio je covjek u pravu i svakako jedan od najvecih pisaca ikada...
Meni je licno bolja "MODRA RIJEKA", gore navedeni citat je stavljen u kontekst vremena u kome zivimo tako da mi nije jasno šta ti znaci ovo milijardu, ako si i procitao par knjiga u zivotu, evidentno je da ti je matematika slabija strana, milijardu je cifra sa 9. nula, djeca (kako domisljato) ce da nauce jos koju Makovu ali bojim se da ti nikada neces tablicu mnozenja...klinac (PS klinac nemora nuzno da bude dijete ili mlad covjek).
Mehmedalija Mak Dizdar je, nažalost, ostao neshvaćen i danas nepoželjan od strane političke elite.
ali: prihvaćen i rado čitan i slušan među ljudima, usudio bih se reći.
Cuj ovo!! Preminuo prije 42 godine, 1971!!!!! Znaci sad smo u 2013!! E moji Klix idioti :)
imam jednu oštećenu kasetu na kojoj Ratko Buljan i Božidar Smiljanić uz Mariju Mlinar na harfi interpretiraju poziju Maka Dizdara, kako je oštećena, ne mogu je koristiti a ne želim je baciti prije nego dođem do cd-a . ovim putem molim, ako netko ima to dostupno na cd-u ili e-obliku da mi se javi. plaćam kavu!
kaseta nosi naziv: Mak Dizdar: Slovo o čovjeku-Slovo o nebu
Pokušaj pronaći to što tražiš na youtube-u. Kao npr. http://www.youtube.com/watch?v=CGPyjB50FiM
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Vecina omladine ne moze da vjeruje da je bio pjesnik, znali su ga samo sa 10 KM..
Jebala vas omladina, vi prijeratni džabalebaroši ste nešto bolji? Pozdrav normalnim ljudima! Mak, počivaj u miru.
mislim da je neispravno napisati u stocu. ako se grad zove stolac, logično je da je rođen u stolcu, a ne stocu. zašto se izgubilo l, nije mi to logično.
pa to je 7. palatalizacija, gubljenje slova L.. :P
sheker palatalizacija je promjena glasovna gdje se suglasnici k, g, h ispred i ili e, te nekih sufiksa mijenjaju u č, ž, š. nema to veze s ovim. zamisli riječ stolac kao predmet, kažemo stolcu, ili malac (malcu). meni logika kaže da treba pisati u stolcu, a ne u stocu. ako možeš pošalji mi postom to pravilo i izvor, jer ne vjerujem da postoji.
PRIKAŽI ODGOVORE (11)
...Aktivno uređivanje ovog tada renomiranog časopisa obavljao je sve do smrti, 14. avgusta, 1971.... ...Mak Dizdar preminuo je u Sarajevu, 14. jula 1971. godine... ??????????
Bolne duše poeziju pišu..
ne moraju biti bolne.
AKO NISU BOLNE,FALIČNA JE POEZIJA
A.U. Majke ti, što ti nas ZA JE BA VAŠ, jesi li ti prokitao šta si napisao. Mak je rodjen tamo nekog dan, koje godine pitaj boga. Navršava se 42. Godine od smrti 14. Avgusta, a danas je 14. Jul. Jesi li ti našmrkan, pjan, mahmuran ili se samo tako češljš.
češljaš
jel to onaj sto stalno postavlja statuse po fb? :-D
Neka ti je vječna slava i hvala !!!
sta se ti zahvaljujes, njega su komunisti i ubili