Za sarajevskog dječaka
151

Prijatelj, književnik i legenda: Kolege se opraštaju od Ivice Pinjuha Bimbe

L. K.
Pokojni Ivica Pinjuh Bimbo
Pokojni Ivica Pinjuh Bimbo
Otišao je Ivica Pinjuh Bimbo, čovjek kojeg će mnogi pamtiti kao velikana bh. književnosti, vrsnog poznavaoca regionalne kulturne scene i, što je najvažnije, prijatelja koji je uvijek imao vremena za dobro promišljen savjet, razgovor i lijepu riječ.
Mnogobrojni poznanici i prijatelji ovog vrsnog književnika već nekoliko dana dijele emotivne poruke o Bimbi.

Reditelj Srđan Šarenac se u kratkom razgovoru za Klix.ba prisjetio kako je Bimbo posjetio premijere njegovih filmova "Sela bez žena", "Dvije škole", "Bugarski san" i kako je svaki put iskreno rekao šta misli o njegovim djelima.

U isječku iz filma Šarenca možemo čuti Bimbu kako govori o kinima i filmovima, na sebi svojstven, poseban način.

"Bilo je preko 22. kina koliko se sjećam i ja bi obično išao od 2 pa trčao u drugo kino od 4, pa trčao u treće kino od 6, tako da sam tri filma gledao svaki dan. Kino Prvi maj je bilo za kaubojce i krimiće, Romanija je bila za velikane Fellinija, Bergmana...", kaže Bimbo.

Šarenac emotivno dodaje kako mu je žao što književnik neće prisustvovati premijeri filma "Poslije kraja svijeta" na kojem su zajedno radili.

"Izrazito sam mu zahvalan, nadam se da će njegov dobri duh lebdjeti iznad Sarajeva", emotivno je prokomentarisao Šarenac.

[VIMEO]https://vimeo.com/371848873[/VIMEO]

Dino Mustafić ističe kako se slaže sa Šarencem te dodaje kako će Bimbo nedostajati i njemu, ali i cijelom Sarajevu.

"Bio je veliki poznavalac književnosti, kulture i teatra. Izrazito strastven u svim debatama, dijalogu i razgovoru u kojima je beskrajno uživao i vrlo karizmatičan sa koliko je podataka baratao. Imao je enciklopedijsko pamćenje. Dolazio je na skoro sve kulturne sadržaje u gradu i bio je jedan od rijetkih koji je znao opus djela svojih sugrađana koji se bave umjetnošću. Imao je nevjerovatnu sposobnost da analizira i kritički promišlja", kaže Mustafić.

Dodaje i kako smatra da je Sarajevo izgubilo jednog dragog i dobrog čovjeka, a ujedno i pravog kulturnog djelatnika koji je bio možda jedan od posljednjih primjera one stare, dobre Sarajevske raje.

Od Ivice su se oprostili i mnogi drugi bh. umjetnici, reditelji, književnici... i svi su za njega imali samo riječi hvale. Mnogi su podijelili zajedničke fotografije i prisjetili se zajedničkih avantura i anegdota, a mladi pisac Boris Lalić prisjetio se početaka poznanstva koje je izraslo u iskreno prijateljstvo.

"Umro je Ivica Bimbo Pinjuh, čovjek koji je u moj život ušao kao profesor književnosti, a iz njega izašao kao jaran iz kafane. Bio je jedan od razloga zbog kojih sam volio ići na nastavu, predavanja njegova su bila puna žive poezije, jer to je Bimbo u duši i bio. Moje prvo predavanje ikad na Filozofskom fakultetu bilo je kod njega i tad me prepao kao nikad, jer izdiktirao nam je spisak od nekih stotinjak knjiga, to kao samo za prvi semestar. Kasnije se ispostavilo da nije to baš tako, nego puno lakše, a osim za naporno učenje, na Bimbinim predavanjima je uvijek ostajalo prostora i za slobodne aktivnosti", napisao je Lalić.

Nastavlja opisivati Bimbu kao sjajnog glumca, čovjeka koji je pričao zabavne anegdote o o poznatim glumcima, piscima, muzičarima, režiserima, sportistima i drugim znamenitim ljudima.

"Bio je rigorozan prema studentima koji se nisu libili pokazati kako im je intimna kultura turbofolk, čineći im dobro na način da ih na vrijeme odbije od studija komparativne književnosti. Kasnije je imao zdravstvenih problema te se povukao sa mjesta asistenta u penziju. Od tada smo se uglavnom sretali po izložbama, predstavama, kino dvoranama i kafanama. Bio je miran, tih i povučen u sebe, potpuno suprotan od onog Bimbe kog sam upoznao prvog, ali ne manje vrijedan poštovanja zbog toga", zaključio je mladi pisac.

Podsjećamo, sahrana će biti upriličena sutra, 9. novembra u 13 sati na gradskom groblju Bare.

Vezani članci