Kultura
30

"Priče slučajnih prolaznika" Muhameda Mahmutovića kao pouka za mlade

FENA
Muhamed Mahmutović, autor knjige "Priče slučajnih prolaznika" koja je predstavljena danas u Sarajevu, kazao je da su svi ljudi priče te da mu je želja da ovo njegovo najnovije djelo potakne mlade ljude da saslušaju starije osobe sa iskustvom "koje su preživjele sve i svašta".

Pojasnio je da su likovi u knjizi osobe s kojima se svakodnevno susreće, radeći kao novinar i putujući svijetom.

"Svjedočio sam mnogim pričama, u hotelima, avionima, na autobuskim stanicama", prisjetio se, dodavši da je na savjet prijatelja kojem je ispričao jednu od svojih priča, sakupio njih 15, od kojih je knjiga i satkana.

Kako je rekao, svaka od priča ima svoju pouku, prvenstveno za mlade ljude.

Promotor Avdo Huseinović istakao je da se značaj knjige ogleda u tome što je autor ispričao životne sudbine ljudi, koje mi zasigurno nikada nećemo niti sresti niti bismo za njih saznali, da ih Mahmutović nije smjestio među korice ove knjige.

"To je jako neobično štivo koje tjera na razmišljanje o tome kako je svaki čovjek životna drama za sebe ili kako je svaki čovjek najuzbudljiviji akcioni film", kazao je.

Huseinović je večeras govorio o dvije priče iz knjige koje su ga fascinirale, a to su "Strastveni pušač" i "Daleko je Krajina".

"Strastveni pušač" je, kaže, priča o logorašu kojem je najveći strah pričinjavao nedostatak cigareta, više nego da li će uopće preživjeti, dok druga priča govori o čovjeku koji je više puta pobijedio smrt na jako čudne načine, dobivajući "vjetar u leđa" uvijek u nekim presudnim momentima, a na osnovu određenih signala.

Muhamed Mahmutović je novinar i pisac, a rođen je kod Cazina. Kao slobodni novinar prisutan je u mnogim medijskim kućama, kao politički analitičar, kolumnista ili autor televizijskih priloga. Autor je knjiga "Bogatstvo beskućnika", "Pokošeni cvjetovi Krajine", "Inat bosanskog goluba", "Pacijenti"... Knjige su prevedene na strane jezike i doživjele su više izdanja.